Donosimo recept za kremasti rižoto u kojem vrganji vode glavnu riječ. Riječ je o pravoj jesenskoj deliciji, može se raditi i sa svježim i sa sušenim vrganjima pa čak i sa drugim gljivama, poput lisičarki i smrčaka. Za ovaj recept trebat će nam oko 45 minuta a koristit ćemo sušene vrganje. 

Sastojci:
Oko 1/2 šalice suhih vrganja
1 šalica vruće vode, za namakanje gljiva
2 žlice neslanog maslaca ili 3 žlice maslinovog ulja
1/2 sitno narezanog luka
1.5 šalica riže kratkog zrna, kao što je Arborio
1/3 šalice suhog bijelog vina, lagano zagrijanog
4 šalice goveđeg temeljca (može i voda ako nemate temeljca)
4 žlice neslanog maslaca
1/2 šalice svježe ribanog parmezana
1/2 šalice vrhnja, po želji
1 žlica peršina, usitnjenog
Sol i papar

Priprema:

Prvo potopite osušene vrganje u 1 šalicu vruće vode 15 minuta. U međuvremenu pirjajte luk na 2 žlice maslaca (ili 3 žlice maslinovog ulja) na srednje niskoj temperaturi. Kad luk lagano porumeni, prebacite ga na tanjur i umiješajte rižu u maslac (ili ulje) u loncu. Pirjajte rižu nekoliko minuta, dok ne postane prozirna, neprestano miješajući drvenom kuhačom da se ne zalijepi ili zagori. Vratite luk u lonac, umiješajte vino i nastavite miješati dok alkohol ne ispari, 1 do 2 minute. Zatim umiješajte prvu žlicu temeljca (ako koristite običnu vodu, dodajte i oko 3/4 žličice soli), pa dok se upije, usitnite gljive i procijedite tekućinu u kojoj su se natopile kroz cjediljku sa sitnim otvorom. Dodajte nasjeckane gljive i njihovu procijeđenu tekućinu za namakanje u rižu, a zatim nastavite dodavati temeljac (ili vodu) žlicu po žlicu, povremeno miješajući. Čim je riža al dente, ugasite vatru, umiješajte preostalu 1/4 šalice maslaca, 1/2 šalice naribanog sira, vrhnje (ako ga koristite), malo mljevenog papra, peršin i sol po ukusu. Pokrijte i ostavite 2 minute. Poslužite vruće, s preostalim naribanim sirom.