Bečki odrezak jedno je od najtradicionalnijih i najreprezentativnijih austrijskih jela. U originalnom receptu koristi se teletina, a najčešća je alternativa cjenovno pristupačnija svinjetina.

Bečki odrezak se gotovo uvijek poslužuje s kriškom limuna te s prženim krumpirićima, krumpir salatom ili kuhanim krumpirom s maslacem i peršinom.

Bečki odrezak

Sastojci:

4 teleća odreska
80 g glatkog brašna
½ žličice soli
2 jaja
100 g krušnih mrvica
ulje
kriške limuna

Priprema:

Meso stavite na dasku, a preko njega plastičnu foliju pa batom istucite odreske na debljinu od pet milimetra. Za paniranje mesa pripremite tri dublje posude, pa u jednu stavite brašno i sol, u drugoj umutite jaja, a u treću dodajte krušne mrvice. Svaki komad mesa s obje strane prvo stavite u brašno, zatim u jaja pa u krušne mrvice. Nemojte utiskivati previše krušne mrvice u meso jer će se tako navlažiti i neće biti toliko hrskave nakon pečenja. Dodajte ulje u tavu tako da prekrije dno u potpunosti. Stavite na vatru i pričekajte da se zagrije. Odmah nakon paniranja mesa u krušnim mrvicama, prebacite odrezak na vruće ulje. Pazite da ne pretrpate tavu, ako je potrebno pecite ih u serijama.
Odreske pržite tri minute s jedne strane, a zatim preokrenite pa pržite još tri minute ili dok meso ne dobije zlatnosmeđu boju. Pazite da meso “pliva” u ulju, suprotno instinktu, meso će upijati manje ulja ako ima dovoljno masnoće, a upijati više ako se lijepi za tavu. Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnicima kako bi oni upili višak masnoće. Servirajte uz kriške limuna i prilog po izboru.