Većina recepata za ovo jelo uključuje prženi patlidžan, ali on se može zamijeniti pečenim, koji je zdraviji i jednostavniji za pripremu. Bitno je napomenuti i da je ovaj recept prikladan za vegetarijance.

Najbolji izbor tjestenina za ovo jelo su makaroni, penne ili rigatoni. Odaberite sami!

Pasta alla Norma

Sastojci:

400 ml umaka od rajčice
2 srednje velika patlidžana
60 ml maslinovog ulja
250 g tjestenine po izboru
svježi bosiljak
½ žličice čili pahuljica
½ žličice origana
60 g naribanog parmezana
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje te svaki obložite papirom za pečenje. Patlidžane ogulite i narežite na kolutove. Kolutove poslažite na lim za pečenje, premažite maslinovim ulje s obje strane pa začinite sa soli i paprom po ukusu. Pecite u pećnici 45 minuta i ne zaboravite ih preokrenuti tijekom pečenja.
Zakuhajte vodu pa tjesteninu kuhajte prema uputama na pakiranju, a umak od rajčice zagrijte na laganoj vatri. Prije nego što ocijedite tjesteninu, sačuvajte otprilike 200 ml vode od kuhanja. Pečeni i narezani patlidžan ubacite u umak, dodajte listove svježeg bosiljka, čili pahuljice i origano. Dodajte tjesteninu u umak pa dobro promiješajte. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja kako bi se sastojci bolje povezali. Ubacite naribani sir, promiješajte, probajte i, po želji, dodatno začinite. Pospite parmezanom i poslužite!