Slana pita kao što je quiche, tart ili galetta s nadjevom od povrća, idealan je prilog ili predjelo u ljetnim danima, a što je najbolje, ukusna je i topla, netom pripremljena, ali i ohlađena. Za nadjev možete kombinirati namirnice koje imate i koje volite, doista sve paše. 

Isprobajte jednostavnu pitu s rajčicama, sirom s finim bosiljkom i malo rikule. 

Sastojci:

Za tijesto:

120 g hladnog maslaca

200 g brašna

prstohvat soli

1 jaje

Za nadjev:

300 g cherry rajčica

1 vezica bosiljka

2 vezice rikule

200 g kiselog vrhnja

70 g naribanog sira

3 jaja

300 g ovčjeg sira

1 žličica limunovog soka

sol, papar

Priprema:

Zamijesite tijesto (po potrebi dodajte hladnu vodu), omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. 

Rajčice narežite na pola. Bosiljak i rikolu operite i usitnite. 

Vrhnje pomiješajte s jajima i sirom i začinite. 

Tijesto izvaljajte na pobrašnjenoj površini i obložite namašćen kalup tijestom. 

Ulijte smjesu s jajima, stavite gore bosiljak i rikolu te razmrvljen ovčji sir i rajčice koje možete lagano utisnuti.

Pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 50 minuta do zlatno-žute boje.