Blagdanski stol nezamisliv je bez mješavine povrća, majoneze i jaja zvane francuska salata. Ovo jelo koje je omiljeno i kod nas, nastalo je u Moskvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage. Tamo ju je pripremao chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijsko-francuskih korijena. Salata je najprije postala popularna kao ruska salata, ali su se sastojci mijenjali. Inače, Olivier je u originalan recept stavljao teleći jezik, jastog, kavijar, krastavce, kapare, zelenu salatu, tvrdo kuhana jaja i zrna soje.
Kod nas je najpopularnija pod imenom francuska salata, ali se priprema i ruska ili Olivier salata, a oko razlike se još uvijek vode rasprave. Neki tvrde da upravo jabuka u francuskoj salati čini razliku s ruskom, dok drugi tvrde da jabuka ne ide u francusku. Ruska ili Olivier salata sadrži neku vrstu mesa, a najčešće se stavljaju komadići šunke, piletine ili pak kobasice. Neki u nju dodaju i sir, tjesteninu, kukuruz... Umjesto jabuke može se dodati kruška ili obje voćke.
U nastavku vam donosimo recept za ukusnu francusku salatu koju po sastojcima možete prilagoditi svom ukusu.
Sastojci
- 250 g graška
- 350 g zamrznutog graška
- 350 g kiselih krastavaca
- 200 g mrkve
- 350 g krumpira
- 1 jabuka
- 3 jaja
- 200 g majoneze
- 1 kiselo vrhnje
- 1 čaša jogurta
- 1 žličica senfa
- sol, papar
Recept za francusku salatu
Skuhajte povrće
Svježe povrće očistite, operite i narežite na kockice. Odvojeno skuhajte zamrznuto povrće, krumpir, mrkvu i jaja.
Pomiješajte sastojke
Skuhane i ohlađene sastojke pomiješajte s majonezom, jogurtom, vrhnjem i senfom.
Začinite
Po želji posolite i popaprite.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice