Blagdanski stol nezamisliv je bez mješavine povrća, majoneze i jaja zvane francuska salata. Ovo jelo koje je omiljeno i kod nas, nastalo je u Moskvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage. Tamo ju je pripremao chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijsko-francuskih korijena. Salata je najprije postala popularna kao ruska salata, ali su se sastojci mijenjali. Inače, Olivier je u originalan recept stavljao teleći jezik, jastog, kavijar, krastavce, kapare, zelenu salatu, tvrdo kuhana jaja i zrna soje.

Kod nas je najpopularnija pod imenom francuska salata, ali se priprema i ruska ili Olivier salata, a oko razlike se još uvijek vode rasprave. Neki tvrde da upravo jabuka u francuskoj salati čini razliku s ruskom, dok drugi tvrde da jabuka ne ide u francusku. Ruska ili Olivier salata sadrži neku vrstu mesa, a najčešće se stavljaju komadići šunke, piletine ili pak kobasice. Neki u nju dodaju i sir, tjesteninu, kukuruz... Umjesto jabuke može se dodati kruška ili obje voćke.

U nastavku vam donosimo recept za ukusnu francusku salatu koju po sastojcima možete prilagoditi svom ukusu.

Sastojci

  • 250 g graška
  • 350 g zamrznutog graška
  • 350 g kiselih krastavaca
  • 200 g mrkve
  • 350 g krumpira
  • 1 jabuka
  • 3 jaja
  • 200 g majoneze
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 čaša jogurta
  • 1 žličica senfa
  • sol, papar

Recept za francusku salatu

13:58
Korak 1

Skuhajte povrće

Svježe povrće očistite, operite i narežite na kockice. Odvojeno skuhajte zamrznuto povrće, krumpir, mrkvu i jaja.

13:59
Korak 2

Pomiješajte sastojke

Skuhane i ohlađene sastojke pomiješajte s majonezom, jogurtom, vrhnjem i senfom. 

14:00
Korak 3

Začinite

Po želji posolite i popaprite.