Tortilje su tanke pogače koje se pripremaju od brašna, vode, biljnog ulja i malo soli. Potječu iz meksičke kuhinje gdje se pripremaju svakodnevno od pšeničnog ili kukuruznog brašna, a zbog neutralnog okusa odlično se slažu s raznim namirnicama.
Kupovne ili domaće pripremljene, tortilje su jednostavna baza za razna jela. Isprobajte ova 3 recepta, za tortilju s piletinom i povrćem, tunjevinom te šampinjonima.
1. Tortilje s piletinom i povrćem
Sastojci:
- 6 gotovih tortilja
- 500 g mljevenog pilećeg mesa
- 1 luk
- 2 crvene paprike
- 250 g pelata
- 1 dl bijelog vina
- 1/4 glavice crvenog kupusa
- 1 glavica ljubičastog luka
- žličica mljevene crvene paprike
- zelena salata
- 180 g kiselog vrhnja
Priprema:
Na ulju prepržite luk, dodajte crvenu papriku narezanu na kockice i mljeveno meso. Začinite i sve zajedno pirjajte nekoliko minuta. Potom podlijte vinom, dodajte još malo mlake vode i kuhajte dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja umiješajte i pelate te sve po potrebi još začinite. Dok se jelo kuha, kupus narežite na tanke trake, ljubičasti luk na kolutove, a zelenu salatu natrgajte na listove. Tortilje zagrijte u pećnici te na njih slažite gotovo meso, preko mesa kupus i salatu te u svaku tortilju po želji stavite još i žlicu kiselog vrhnja.
2. Tortilje s tunjevinom
Sastojci:
- 2 konzerve tune
- 1 mrkva
- 1 zreli avokado
- 1 stabljika celera
- pola crvenog luka
- 2 žlice majoneze
- sok jednog limuna
- pola žličice mljevenog papra
- 4 velike tortilje
Priprema:
Mrkvu, celer i crveni luk izrežite na sitne komade. Dodajte tunu koju ste usitnili vilicom te začinite paprom, limunovim sokom i majonezom. Sve sastojke dobro izmiješajte. Po potrebi još začinite. Avokado očistite i narežite na kriške. Smjesom napunite tortilje, po površini posložite avokado te zamotajte tako da preklopite prvu polovicu, potom i drugu polovicu tortilje.
3. Tortilje s šampinjonima
Sastojci:
- 8 tortilja
- 300 g šampinjona
- 1/2 crvene paprike
- 1 mladi luk
- 3 žlice sezamova ulja
- 1/2 luka
- 1 čili papričica
- 2 češnja češnjaka
- sol
- parmezan
Priprema:
Na tavi zagrijte ulje pa na laganoj vatri propirjajte nasjeckani luk, češnjak, papriku, očišćenu i nasjeckanu čili papričicu. Sve posolite po želji. Pojačajte vatru, dodajte narezane šampinjone i dobro ih zapecite. Maknite s vatre, umiješajte narezani mladi luk pa nadjenite zagrijane tortilje. Pospite svježe ribanim parmezanom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice