Pesto rosso ili crveni pesto je vrsta pesta crvene boje zbog sušenih rajčica. Crveni pesto podrijtelom je sa Sicilije, napravljen je od sušenih rajčica, maslinovog ulja, češnjaka i pinjola koji daju posebnu aromu cijelome pestu. Odlična je zamijena za pesto od bosiljka, a posebno će ga zavoljeti svi ljubitelji rajčice. 

Sastojci:

  • 2 žlice pinjola
  • 40 g parmezana
  • češanj češnjaka
  • 100 g sušenih rajčica
  • 100 ml maslinovog ulja
  • šećer
  • crni papar

Priprema:
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri bez masnoće i u njoj popržite pinjole dok ne porumene. Parmezan narežite na sitne komadiće. Ogulite i prepolovite češnjak.

U blender stavite pinjole, sušene rajčice, parmezan i češnjak s maslinovim uljem kako biste dobili kremasti pesto. Začinite blago sa šećerom i paprom. Koristite ga za pripremu umaka uz tjesteninu ili njoke. 

Izvor: Bakerita