• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        Panzanella, zimska verzija omiljene salate sa starim kruhom 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Recepti
        • Predjelo

        Panzanella, zimska verzija omiljene salate sa starim kruhom

        13.01.2023 09:12
        13.01.2023 09:12
        0

        Pripremite mrkvu, ciklu, bundevu, batat, repu... Prilog ili samostalno jelo, manje je važno, jer ova je salata pravo zimsko osvježenje

         panzanella zimska salata Izvor: Shutterstock

        Ukusnu ljetnu salatu, u kojoj je, vjerovali ili ne, duša salate stari kruh, a u koju se dodaju i rajčice, ulje i ocat, te masline, kapari, svježa paprika, krastavac, ljubičasti luk te neke vrste sira poput mozzarelle i ribanog parmezana, odlučili smo pripremiti u zimskoj verziji. Mrkva, cikla, bundeva, batat, repa, kelj – povrće je koje će u kombinaciji s kruhom, umacima te sirom oduševiti vaša nepca. Ukoliko niste ljubitelj prevelikog miksa povrća, odaberite ono koje vam je drago ali ne preskačite kelj. Zanimljiva je i činjenica kako će ova zimska panzanella biti još ukusnija ukoliko je pripremite nekoliko sati prije posluživanja, jer je važno da kruh pokupi umak i sokove povrća. Netom prije posluživanja začinite s malo maslinovog ulja te vinskog octa, krupne soli i svježe mljevenog papra, lagano promiješajte te poslužite.

        Ova je salata u ljetnoj verziji često glavno jelo. Isto vrijedi i za ovu, zimsku verziju ali ova salata je i odličan prilog zimskim mesnim pečenjima i umacima.

        Zimska panzanella

        Sastojci (za 4 do 6 sati):
        Polovica štruce sourdough kruha (dobrodošle su u verzije seljačkog, lovačkog...)
        maslinovo ulje
        sol, svježe mljeveni papar
        900 g povrća, mrkva, cikla, repa, batat, bundeva; očišćenog i narezanog na komadiće
        1 manji luk, nasjeckan na komadiće
        svežanj toskanskog kelja (dugačke stabljike), očišćen od sredine te narezan na komadiće veličine zalogaja
        110 g kozjeg sira

        Za preljev:
        60 g maslaca
        malo svježeg ružmarina
        3 žlice jabučnog octa
        2 žličice senfa
        2 žličice javorovog sirupa
        malo svježe mljevenog papra

        Priprema:
        Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Kruh narežite na kriške te svaku krišku narežite na komadiće. Kruh koji ste pokapali s malo maslinovog ulja, začinili s malo soli i papra, te dobro promiješali, rasporedite po limu za pečenje obloženom papirom za pečenje. Pecite 6 do 8 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju pečenja. Odložite kako bi se ohladilo.
        Narezano povrće rasporedite po limu za pečenje. Začinite s malo maslinovog ulja, soli i papra. Dobro promiješajte kako bi se povrće povezalo s uljem i začinima. Pecite u pećnici oko 40 minuta, uz povremeno okretanje kako bi se povrće ravnomjerno zapeklo. Za vrijeme pečenja pripremite preljev za salatu i to tako da narežete maslac te ga na laganoj vatri otopite. Kuhajte nekoliko minuta kako bi se postigla orašasta aroma. Dodajte ružmarin na svega nekoliko sekundi pa ga izvadite. Sklonite s vatre te polako dodavajte ocat, senf, javorov sirup, sol i papar.
        Svježi kelj iomekšajte rukama. Pečeno povrće prebacite u posudu za pripremu salate u koju ste dodali i kelj. Dodajte kruh te sve prelijte svježe pripremljenim preljevom. Sve dobro promiješajte. Odložite kako bi salata odstajala, kruh pokupio najbolje od preljeva, jer kruh ne smije ostati suh. Prije posluživanja kušajte te po želji dodajte još malo maslinovog ulja, octa, sol ili papra.

        Možda će vas zanimati

        • PRIPREMITE UNAPRIJED |

          30. Aug 2022.

          Zdrava i hranjiva salata od leće i slanutka

          0
           slanutak salata
        • ZAČINJENO SA STILOM |

          26. Aug 2022.

          Nikad ukusnija zelena salata zahvaljujući domaćem preljevu

          0
           preljev za salate
        • U SEZONI |

          10. Jan 2023.

          Uživate li u feta siru, uživat ćete i u ovoj salati

          0
           salata cikla feta sir

        Tagovi

        panzanella salata

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        nije teško

        | 30. Dec 2022.

        Imamo recept za domaći tartar umak

        tartar umak
        0

        BALGDANSKI ZALOGAJI

        | 16. Dec 2022.

        Savjetima do savršenoga bakalara na bijelo

        namaz bakalar
        0

        Sezonski izbor

        | 16. Nov 2022.

        Morate isprobati ovu salatu s kruškama

        shutterstock_1640988907.jpg
        0

        02. Aug 2022.

        Pečeni brie prava je poslastica za dijeljenje!

        Pečeni brie
        0

        31. Jul 2022.

        Vrijeme je da od lubenice napravite - salatu!

        Salata s lubenicom i feta sirom
        0

        JESTIVE CVJETNE IDEJE

        | 25. Jul 2022.

        Volite li tikvice kušajte i poslasticu - nadjevene cvjetove

        cvijet tikvica
        0

        DOBRO JE ZNATI

        | 07. Jul 2022.

        Naučite kako pripremiti savršenu pečenu ciklu

         Pečena cikla
        0

        ZELENI TANJURI

        | 07. Jul 2022.

        Obavezno isprobajte tikvice na salatu

         Salata od svježih tikvica
        0

        01. Jul 2022.

        Dinja i slani pršut dobitna su ljetna kombinacija

         Salata s dinjom i pršutom
        0

        Najpopularnije

         pohano meso
        0

        POKUŠAJTE I OVAKO

        | 06. Feb 2022.

        Pohamo, ali u pećnici

         brie sir
        0

        PRIČA O SIRU

        | 06. Feb 2022.

        Što je BRIE sir i kako ga poslužiti? Imamo odlične ideje

         polpete
        0

        DOBRE IDEJE

        | 24. Feb 2022.

        Kako pripremiti ukusne obroke od ostataka hrane? Imamo odlične recepte

         shutterstock_1239647632.jpg
        0

        za svečani ručak

        | 19. Oct 2022.

        Pečene prokulice - prilog koji će zasjeniti dobar komad mesa

         shutterstock_1773417203.jpg
        0

        prilog ili snack?

        | 05. Jan 2023.

        Hrskava cvjetača iz pećnice

        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Adria Media Zagreb d.o.o.