Donosimo recept za pšenični kruh s dodatkom pire krumpira. Odličan je za pripremu sendviča i tostova, ali i kao podloga za džemove, maslace od oraščića ili namaz od lješnjaka.

Najbitnije je da pustite tijesto da se dobro digne, poželjno preko noći. Strpljenje se u slučaju krumpirovog kruha zaista isplati.

Sastojci:

1 žlica instant kvasca
100 g šećera
350 ml mlake vode
170 g maslaca
2 ½ žličice soli
2 jaja
200 g pire krumpira
780 g glatkog brašna

Priprema:

Trebat će vam otprilike 230 g krumpira, kojeg trebate oguliti, narezati na manje komade i skuhati. Vodu od krumpira sačuvajte, a od kuhanog krumpira napravite pire. U veću posudu dodajte sve sastojke, osim vode, nju dodajte postepeno, možda vam neće biti potreba cijela količina. Mijesite tijesto otprilike 10 minuta, dok ne postane glatko i sjajno.

Mijesite sve dok se tijesto ne počne odvajati od stijenke posude. Tijesto oblikujte u kuglu i prebacite u lagano nauljenu posudu i stavite u hladnjak preko noći.
Izvadite tijesto iz hladnjaka, podijelite na dva jednaka dijela i svaki oblikujte u štrucu. Prebacite u dva lagano nauljena kalupa za kruh. Pokrijte plastičnim folijama i ostavite tijesto da se diže dok ne dođe do ruba kalupa. Budući da je tijesto hladno, dizat će se nešto duže, otprilike tri sata. Ako vam se ne žuri, pustite da se diže preko noći.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Stavite oba kalupa na srednju rešetku i pecite 25 minuta. Pokrijte aluminijskom folijom pa pecite još 20 minuta, dok krumpir ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite kruh iz pećnice i ostavite pet minuta da se ohladi, zatim preokrenite štruce na rešetku da se ohlade u potpunosti. Narežite i uživajte u mekanom kruhu. Ostatak čvrsto zamotajte i čuvajte na suhom mjestu.