Adventsko i božićno razdoblje miriši po hrani koja se već tradicionalno priprema i prodaje na adventskim kućicama po gradovima, a omiljena slastica su i fritule. No ovaj put vam predlažemo talijanske fritule, fritelle punjene sirom ricotta koje se u Italiji pripremaju u vrijeme karnevala. Neki rade sasvim male, neki veće, mogu se puniti pekmezom ili medom, ali osnovni recept je sir ricotta.
Sastojci:
2 jaja
130 g brašna
250 g sira ricotta
ulja po potrebi
1 prašak za pecivo
2 žlice šećera
na vrh žličice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jaja dobro umutite pjenjačom pa dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Dodajte sir i ekstrakt vanilije, prokuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri da se sastojci lakše sjedine, pa ostavite da se ohladi. Kad se ohladi vadite ih žlicom i stavljajte u duboko i vruće ulje. Svaku pržite 4-5 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju, pa ih stavljajte na salvetu da se ocijedi višak masnoće. Kad se ohlade pospite šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice