Vučeno tijesto i kremasti sir kombinacija je na koju malo tko može ostati ravnodušan. Još ako joj dodamo zeleno povrće i poslužimo uz jogurt – dobijemo omiljenu deliciju kojoj se uvijek rado vraćamo.

U nastavku vam donosimo recept za pitu zeljanicu za koju ne morate paliti pećnicu, a tako je ukusna da u sekundi nestaje s tanjura.

Sastojci:

500 g glatkog brašna
1 paket suhog kvasca
1 žlica šećera
3 žlice ulja
2 žlice jogurta
1 žličica soli
300 ml mlake vode

Nadjev:

300 g svježeg špinata
malo nasjeckanog poriluka
300 g kremastog sira (najbolje feta)
2 žlice maslinova ulja

Priprema:

Zamijesite tijesto. Od ukupne količine odvojite 200 ml vode pa je zagrijte. U toplu vodu dodajte kvasac i šećer i ostavite sa strane da se aktivira. U dubljoj posudi promiješajte brašno i sol, napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac te ostatak vode, jogurt i ulje.

Umijesite meko, elastično i neljepljivo tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na šest jednakih dijelova.

Pokrijte krpom i ostavite da odmara barem sat vremena. Pripremite nadjev.

Špinat blanširajte i sitno nasjeckajte, dodajte mu sjeckani poriluk pa sve dobro sjedinite sa sirom. Svaku kuglu tijesta tanko razvaljajte, napunite nadjevom pa preklopite. Svaku zatvorenu piticu premažite uljem pa pecite na suhoj tavi bez ulja dok ne poprimi zlatnu boju sa svake strane. Poslužite uz jogurt.

izvor: zadovoljna.hr