Domaće tijesto i domaći kruh su najzdraviji, a integralno brašno bolji je izbor od bijelog brašna. Na portalu Stil Kurir pronašli smo recept za kruh od integralnog pšeničnog brašna koji ostaje svjež i nekoliko dana.

Sastojci

500 g integralnog pšeničnog brašna
1 žličica soli
300-400 ml tople vode
1 vrećica suhog kvasca ili 25 g svježeg kvasca
2 žlice maslinovog ulja

Recept za integralni kruh

9:50
Korak 1

Stavite kvasac da se aktivira

Ako za pripremu kruha koristite svježi kvasac, 25 g kvasca izmrvite u 100 ml tople vode i ostavite 15 minuta.

9:54
Korak 2

Pomiješajte

Pomiješajte brašno, sol i maslinovo ulje. Pripremljeni svježi kvasac ulijte u posudu, pa dodajte 200-300 ml tople vode. Ako koristite suhi kvasac, stavite vrećicu u posudu, sve pomiješajte i dodajte 300-400 ml tople vode. U svakom slučaju zadnjih 100 ml vode polako dodajte tijekom miješanja i završite kada je tijesto podatno i ne previše ljepljivo.

9:56
Korak 3

Ostavite da se diže

Zdjelu pokrijte vlažnom krpom i ostavite 45 minuta na toplom mjestu da se digne za oko trećinu. 

9:57
Korak 4

Pecite

Izvadite tijesto iz zdjele i prstima ga poravnajte na pobrašnjenoj podlozi pa preklopite i premjestite u kalup. Pecite 40 do 50 minuta na 200 °C.