Tradicionalne krafne u našim krajevima pripremaju se od tijesta prženog u ulju, a mogu se puniti marmeladom, džemom, vanilijom, čokoladom ili ostati prazne, a posipane su šećerom i nemaju rupu u sredini. Američke krafne proslavili su policajci u filmovima, a kod njih je specifična rupa u sredini i glazura.
Ako volite krafne s glazurom, a obožavatelj ste gin tonica, predlažemo vam da isprobate recept s portala Wanted.mondo.rs za krafne s gin tonicom. Koristite li ružičasti gin, ove slastice izgledaju predivno i savršene su za druženja s prijateljicama.
Sastojci
- 700 g brašna
- 1 kockica svježeg kvasca
- 400 ml toplog mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 žlica šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 jaja
- malo soli
Sastojci za glazuru:
- 10 velikih žlica šećera u prahu
- 4 velike žlice gina
- 2 velike žlice tonika
- 4 male žlice soka od limuna
Recept za gin tonic krafne
Izmiksajte
U toplo mlijeko dodajte izmrvljeni kvasac i šećer, pa dobro promiješajte i dodajte pola mjere brašna. Izmiksajte pa dodajte ulje, sol i jedno po jedno jaje. Umutite i dodajte još brašna. Nastavite s ovim postupkom dok ne potrošite svo brašno dok smjesa ne postane kompaktna. Kad se prestane lijepiti, gotovi ste. Po potrebi pospite malo brašna. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu.
Zamijesite
Nakon otprilike sat vremena pospite ga brašnom, stavite na čistu radnu površinu i rukama lagano premijesite. Tijesto razvaljajte valjkom debljine oko jedan centimetar. Uštipke vadite kalupom ili čašom oštrih rubova. Pokrijte krafne i ostavite da odstoje dvadesetak minuta.
Pržite
Zagrijte ulje i polako dodajte krafne. Ulje ne smije biti prevruće. Polako spuštajte jednu po jednu krafnu. Strana koja je bila dolje sada ide gore. Pokrijte posudu i pričekajte da donja strana porumeni, zatim ih preokrenite na drugu stranu i sada maknite poklopac. Izvadite krafne na papirnati ubrus. Želite li krafne puniti pekmezom, to možete učiniti slastičarskom špricom. Možete ih premazati i čokoladnom ili nekom sličnom kremom, a možete ih samo posuti šećerom u prahu.
Napravite glazuru
Sve sastojke stavite u zdjelu i izmiksajte mikserom. Glazura bi trebala biti gusta i ljepljiva. Kad su krafne potpuno ohlađene, slažite ih na tanjur i svaku premažite žlicom glazure.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice