Ako vas je zanima jesu li naši nogometaši i vješti kuhari, mi smo pronašli odgovor na to pitanje.

U podcast emisiji uoči Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj jedan od najpoznatijih naših reprezentativaca, Joško Gvardiol ispričao je kako je pokušao razvaljati lisnato tijesto. Sjetio se domišljate ideje kako može razvaljati lisnato bez valjka. 

"S prijateljem sam išao spremati lisnato i kupili smo ga skoro 1,5 kg, ali nismo imali valjak za razvaljati lisnato tijesto. Razmišljao sam kako ću razvaljati i sjetio sam se uzeti soljenku. No prilikom valjanja sva sol je iscurila i prosula se po tijestu. Iako se desila nezgoda, tijesto smo pojeli",  ispričao je Joško kroz osmijeh u emisiji. 

Za vas smo pripremili top 5provjerenih receptura odlisnatog tijesta, kako vam se nebi desila slična nezgoda kao našem Gvardiolu. Pokažite podršku našim Vatrenima, navucite rukave uzmite tijesto u ruke i pomoću naših prijedloga pripremite najfinije zalogajčiće za gledanje utakmice. 

Prutići od lisnatog tijesta sa sirom

Prutići od lisnatog tijesta sa sirom
Shutterstock 

Sastojci:

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 30 g naribanog cheddara
  • 30 g naribanog parmezana
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/4 žličice slatke paprike
  • sol, papar

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Razvaljano tijesto premažite maslinovim uljem pa ga začinite. Rasporedite naribani sir, a zatim ga narežite po dužini na 10 trakica. Svaku trakicu pažljivo zarolajte pa je premjestite na lim obložen papirom a pečenje. Po želji pospite sezamom. Pecite 10 minuta, preokrenite prutiće pa ih pecite još 10-ak minuta. Izvadite iz pećnice, pustite da prutići odstoje 15 minuta pa ih poslužite.

Lisnato punjeno porilukom i feta sirom

Sastojci:

  • 2 poriluka
  • maslinovo ulje
  • 500 g lisnatog tijesta
  • sol, papar
  • mediteranska mješavina začina
  • 100 g feta sira
  • 1 žumanjak
  • sezam
Trik Joška Gvardiola za valjanje tijesta bez valjka
Shutterstock 

Priprema:

Poriluk dobro operite pa narežite na komade. Na ulju prodinstajte nasjeckani poriluk pa ga posolite, popaprite i začinite mediteranskim začinima. Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na pravokutnike. Rubove premažite razmućenim žumanjkom, nadjenite porilukom, pospite razmrvljenom fetom i dijagonalno preklopite. Premažite ih s još malo žumanjka pa pospite sezamom. Pecite ih 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Kiflice s jabukom

Trik Joška Gvardiola za valjanje tijesta bez valjka
Shutterstock 

Sastojci:

  • 2 pakiranja lisnatog tijesta
  • 300 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 jaja
  • 2 žlice gustina
  • 2 jabuke
  • 20 g maslaca

Za podmazivanje:

  • 1 žumanjak
  • 1 žlica mlijeka

Za ukrašavanje:

  • lješnjaci ili orasi
  • šećer u prahu

Priprema:

Pomiješajte mlijeko, dvije žlice šećera i ekstrakt vanilije. Zatim dodajte razmućeno jaje i škrob, pa sve dobro promiješajte. Kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Prekrijte prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi oko pola sata. Naribajte jabuke, pa ih stavite u tepsiju. Dodajte maslac i žlicu šećera, promiješajte i pržite još nekoliko minuta. Izvadite jabuke na tanjur i ostavite da se ohlade. Tanko razvucite lisnato testo, pa pomoću nekog kalupa isecite veliki krug. Prelijte filom, pa pospite jabukama. Na to stavite drugo lisnato tijesto koje ste razvaljali i izrezali na isti način kao i prije. Rubove dobro pričvrstiti, da nadjev ne iscuri. Izrežite trokute i zarolajte rolice. Kiflice slažite u pleh obložen papirom za pečenje, pa premažite žumanjcima koje ste umutili sa mlijekom. Pospite nasjeckanim lješnjacima ili orasima. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta. Pospite šećerom u prahu.

Mini hrenovke u lisnatom tijestu

Sastojci:

  • 450 g lisnatog tijesta
  • 18 mini hrenovki
  • 1 žlica senfa
  • 1 jaje
  • krupna sol
  • sezam
  • mak
Hrenovke u lisnatom tijestu
Shutterstock 

Priprema:

Lisnato tijesto narežite na kvadrate (cca 10x10 cm). Jaje umutite vilicom, pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. Lagano premažite svaku polovicu kvadrata senfom, hrenovku stavite na premazani dio, a prazan dio premažite jajetom. Umotajte hrenovku u tijesto, pazeći da su rubovi tijesta dobro spojeni. Premažite vrhove jajetom i pospite s krupnom soli, sezamom ili makom.
Rasporedite na lim za pečenje, ostavljajući malo razmaka između hrenovčica. Stavite u pećnicu na 15 minuta, dok lisnato ne dobije lijepu zlatnu boju.

Lisnate kocke

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 1 mala šalica ulja
  • 500-600 g brašna
  • 1 žlica soli
  • 1 otopljeni margarin
  • 1 jaje
  • sjemenke, po želji (za posipanje)
Trik Joška Gvardiola za valjanje tijesta bez valjka
Shutterstock 

Priprema:

U lonac ulijte vodu, ulje i sol te promiješajte žlicom (ulje-mala šalica za kavu oko 80ml). Dodajte pola brašna i promiješajte žlicom, te zatim dodajte ostatak brašna i dalje ručno mijesite da dobijete mekano tijesto. Ostavite poklopljeno 15 minuta pa na pobrašnjenoj podlozi razvijte veliku tanku koru.

Preko cijele kore naribati smrznuti margarin i krenuti sa savijanjem. Presavijte lijevu i desnu stranu na pola, a zatim ih preklopite jednu preko druge da napravite traku. Zarežite trakicu nožem sa strane. Potom gornju i donju stranu trake presavijte do sredine režući bočne strane, zatim ih preklopite i bočnu stranu zarežite nožem. Pokriti krpom na 15 minuta, pa razviti koru i ponoviti preklapanje. Opet odmorite15 minuta a zatim ponovite preklapanje i rezanje kora i ostavite još 15 minuta. Nakon zadnjih 15 minuta koru razvaljajte malo tanje od 1 cm, a zatim režite na kvadrate i reddajte u pleh obložen papirom za pečenje.

Premažite pogačice razmućenim jajetom, pospite sjemenkama po želji i stavite u zagrijanu pećnicu na 200C.