Kineska nova godina najvažniji je i najduži tradicionalni kineski praznik. Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku godine po kineskom kalendaru, a završava 15. dan, nakon početka kineske godine kad se u zrak puštaju papirnate crvene svjetiljke. Ove godine počinje 10. veljače.
Slavi se na razne načine - kupuju se darovi, sređuje se kuća, a potom i dekorira te se okuplja obitelj oko svečanog blagdanskog stola na kojem se najčešće nalazi svinjetina, pačetina, piletina te slatke delicije i voće, najčešće naranče, piše Story.hr. Od konkretnih jela, uglavnom se poslužuju okruglice, riba, proljetne rolice i niangao.
Ovo je sedam osnovnih kineskih ili lunarnih novogodišnjih jela, a iza svakog stoji određena simbolika.
1. Kineske okruglice - bogatstvo
Legenda kaže da što više okruglica pojedete za vrijeme proslave Nove godine, više novca možete zaraditi u Novoj godini. Okruglice se uglavnom sastoje od mljevenog mesa i sitno nasjeckanog povrća umotanog u tanku i elastičnu koru od tijesta. Popularni nadjevi su mljevena svinjetina, škampi narezani na kockice, riba, mljevena piletina, govedina i povrće. Mogu se kuhati, pripremati na pari, pržiti ili peći. U novogodišnjoj noći običaj je jesti okruglice sa kupusom i rotkvom, jer će vam koža postati svijetla, a raspoloženje nježnije.
2. Riba - povećanje blagostanja
Riba je tradicionalno jelo na jelovniku kineske novogodišnje večere. Kinezi uvijek vole imati višak na kraju godine, jer misle da ako su uspjeli nešto uštedjeti na kraju godine, mogu napraviti više u sljedećoj godini. Riba na kineskom zvuči kao višak pa zato nosi takvu simboliku. Jedan od najpoznatijih recepata za kinesku Novu godinu je riba kuhana na pari.
3. Kolač od ljepljive riže - veći prihod ili pozicija
Kolač od ljepljive riže, odnosno Niángāo je sretna hrana koja se jede na kinesku Novu godinu. Na kineskom, kolač od ljepljive riže zvuči kao da znači "postati sve veći iz godine u godinu". To bi značilo da što ste veći to je vaš posao prosperitetniji, odnosno općenito vam ide bolje u životu. Glavni sastojci niangaoa su ljepljiva riža, šećer, kesteni, kineske datulje i listovi lotosa.
4. Proljetne rolice - bogatstvo
Ovo jelo posebno je popularno u istočnoj Kini u vrijeme Nove godine. Proljetne rolice su kantonsko dim sum jelo od rolata cilindričnog oblika punjenih povrćem, mesom ili nečim slatkim. Nadjevi se umotaju u tanke omote od tijesta, pa prže dok ne dobiju zlatnožutu boju. Upravo zbog te zlatne boje se prilikom jedenja kaže - ‘tona zlata’, odnosno dobre želje za bogatstvo.
5. Rezanci - sreća i dugovječnost
Rezanci dugovječnosti očito simboliziraju želju za dugovječnošću. To je sretna hrana koja se jede na dan kineske Nove godine u sjevernoj Kini. Dulji su od uobičajenih rezanaca i nerezani, a poslužuju se ili prženi na tanjuru, ili kuhani u zdjeli s juhom.
6. Slatke rižine kuglice - obiteljsko zajedništvo
Ovo je inače glavna hrana za kineski festival lampiona, međutim, u južnoj Kini ljudi ih jedu tijekom slavlja Nove godine. Izgovor i okrugli oblik tangyuana povezani su s ponovnim okupljanjem i zajedničkim druženjem. Zato ih Kinezi favoriziraju tijekom proslave Nove godine.
7. Voće - bogatstvo
Tijekom kineske Nove godine jedu se mandarine, naranče i pomelo. Odabrani su jer su okrugli i "zlatne" boje, simbolizirajući punoću i bogatstvo.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice