Kako biste izbjegli kašasto ili prekuhano povrće, pročitajte ove savjete za pravilno odmrzavanje i pripremu, piše Stvar ukusa.

1. Ne morate sve smrznuto povrće termički obrađivati

Određene vrste smrznutog povrća možete jesti takve kakve jesu, bez kuhanja, prženja ili pećnice u mikrovalnoj pećnici. Dovoljno ga je odmrznuti i staviti u salatu ili smoothie. To uključuje povrće poput kelja, špinata, mrkve, luka itd.

2. Odmrzavanje smrznutog povrća

Ovaj korak nije uvijek neophodan i zahtijeva vrijeme, a ovisi što pripremate. Smrznuto povrće, bez obzira koje, može se kuhati i kada je u tom agregatnom stanju. Štoviše, odmrzavanje nije poželjno, pogotovo kada je u pitanju smrznuto začinsko bilje, jer ono gubi svojstva, pa ga treba dodati direktno u jelo, bez odmrzavanja. Ipak, preporučljivo je odmrznuti i iscijediti tekućinu u slučajevima kada želite izbjeći da jelo postane vodenasto. 

4 savjeta za odmrzavanje i pripremu povrća
Shutterstock 

3. Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici

Odmrzavanje povrća u mikrovalnoj pećnici odličan je način da ga pripremite kada nemate vremena. Ipak, pripazite da ne odmrzavate predugo, počnite s 60 sekundi, zatim provjerite stanje i po potrebi produžite. Može zagorjeti, pa su bolje opcije kuhanje na pari, blanširanje, pirjanje ili prženje.

4. Trajanje pripreme

Vrijeme toplinske obrade smrznutog povrća varira ovisno o vrsti povrća. Uvijek provjerite na pakiranju, ako je kupljeno. Za manje komade, tanje ili mekše, vrijeme pripreme je kraće, poput graška i mrkve. Međutim, za hranu poput tikvica ili velikih komada povrća trebat će vam malo više vremena. Sigurno ćete termički obraditi veće komade povrća umjesto da ih jedete sirove. Krumpir i slatki krumpir, na primjer, moraju biti kuhani. Doznajte trik za zdravo i brzo odmrzavanje hrane.