Lubenica je ljetno slatko voće savršeno za hidratizaciju ljeti. Potječe iz Afrike, a može narast i do 6 kilograma težine. Sezona lubenica traje od sredine lipnja do kraja kolovoza.
Iako mnogi misle da se kod lubenice jede samo crveni slatki dio, lubenica je cijela jestiva. U Kini se kora često prži ili pirja, dok ih u Americi kuhari vole kiseliti. U Aziji se sjemenke suše i prže kako bi napravli hrskave grickalice.
Zdravstveni benefiti lubenice
Osim što se lubenica sastoji od 92% posto vode, pa je savršena za hidratizaciju u ljetnim mjesecima, lubenica je poznata i po tome da:
- pomaže u snižavanju krvnog tlaka i poboljšava cirkulaciju
- može smanjiti bol u mišićima, osobito nakon naporne fizičke aktivnosti
- pomaže u kontroli težine
- pomaže zdravlju crijeva zbog vlakana od koji se sastoji
- može zaštiti od kroničnih bolesti, poput bolesti srca, raka i dijabetesa
- poboljšava zdravlje kože
Kako pronaći savršenu lubenicu?
Lubenica koja je najbolje kvalitete, trebala bi imati žutu ili krem mrlju na sebi. Zrela lubenica treba biti teška i treba zvučati šuplje kad se kucne jer to su pokazatelji da je puna vode. Ako kupujete odrezanu lubenicu potražite koja ima jarnu boju i crne sjemenke. Izbjegavajte lubenice koje izgledaju suho ili zrnato.
Kako pripremati lubenicu?
Lubenicu možete koristiti za pripremu slatkih, ali i slanih jela. Najjednostavnija priprema je u obliku voćne salate za koju ćete samo očistiti i narezati lubenicu na kockice i dodati s drugim voćem u zdjelu. Lubenica naravno nije rezervirana samo za slatke voćne salate. Dodajte lubenicu i salatu od krastavaca i feta sira. Dobit ćete hrskavu kombinaciju voća i povrća koja će vas oduševiti svojom svježinom okusa.
Lubenicu dodajte kao sastojaka nekim od poznatih klasičnih kolača, kojima će lubenica dati posebnu svježinu okusa, kao što je naprimjer legendarnojpavlovoj torti.Pavlovu tortu pripremite u kombinaciji sa jagodama i bijelom čokoladom te uživajte u slatkim okusim ljetnog voća.
Naravno, za sve ljubitelje sladoleda imamo sretnu vijest zato što lubenicu možete pripremiti u obliku sladoleda. Isprobajte recept u kojem jedino što vam je potrebno za izradu sladoled je lubenica. Zamrznite lubenicu, naribajte i začinite sa začinima i preljevima po vlastitom guštu.
Izvor: Health
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice