Palačinke torta ili Crepe torta je osvježavajuća i lagana torta punjena pravom slastičarskom kremom poslužena sa šumskim voćem na vrhu. Palačinke možete napraviti i dva dana prije i čuvati u hladnjaku, a tortu obavezno napravite dan prije serviranja, kako bi se što bolje povezala. Recept je idealan za ljetne dane jer osvježava i pun je najukusnije kreme od vanilije.
Sastojci:
Krema:
- 8 žumanjaka
- 55 g gustina
- pola žličice soli
- 200 g šećera
- 945 ml mlijeka
- 4 žlice maslaca
- 4 žličice ekstrakta vanilije
- 475 ml gustog vrhnja
Palačinke:
- 710 ml mlijeka
- 3 jaja
- 240 g brašna
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 g praška za pecivo
- 1 maslac
- šlag
- 3 žlice šećera u prahu
- ekstrakst vanilije
- kupine
- borovnice
- maline
Priprema:
U metalnog zdjeli izmiješajte pjenjačom žumanjke, gustin, sol i 100 g šećer, dok se ne sjedine. U loncu na srednjoj vatri zagrijte mlijeko i 100 g šećera, miješajući dok se šećer ne otopi i mlijeko ne počne kuhati na pari. Neprestano mutite, zagrijano mlijeko i šećer ulijte u smjesu od jaja. Mješavinu od jaja i mlijeka ulijte u lonac i kuhajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok krema za tijesto ne zakipi i ne postane pudingasta. Kuhajte, miješajući, a zatim maknite s vatre. Umiješajte maslac i vaniliju.
Vruću slastičarsku kremu izlijte na obrubljeni lim za pečenje i pokrijte plastičnom folijom, pritiskajući izravno na kremu. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi.
U velikoj zdjeli miješajte vrhnje dok se ne formira šlag. Hladnu slastičarsku kremu prebacite u drugu zdjelu i miješajte dok ne postane glatka. Četvrtinu šlaga umiješajte u slastičarsku kremu dok se ne sjedini. Pomoću lopatice pažljivo umiješajte preostali šlag. Ohladite kremu.
U blenderu pomiješajte mlijeko, jaja, brašno, vaniliju, sol, prašak za pecivo i 4 žlice maslaca dok ne postane glatka smjesa. U velikoj neprianjajućoj tavi na srednjoj vatri otopite malo maslaca. Potrebno je dobiti između 18-20 palačinki.
Palačinke možete pripremiti dan prije.
Uzmite okrugli pladanj i stavite prvu palačinku. Rasporedite pola žlice kreme po vrhu, na vrh stavite drugu palačinku. Ponavljajte dok ne potrošite sve palačinke i cijeli kremu.
Tortu stavite preko noći u hladnjak.
U velikoj zdjeli izmiksajte šlag, šećer u prahu i vaniliju dok se ne formira u šlag. Namažite na vrh torte i ukrasite bobičastim voćem.
izvor: delish
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice