Određena hrana vraća u djetinjstvo, zato je volimo i kao odrasli. Sigurno su vam bake i mame pripremale barem jednu od ovih slastica.
1. Šnenokle
Sastojci:
- 4 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
- 100 g šećera
- oko 2 litre mlijeka
- 1,5 žlica brašna (ili gustina)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 vrećice vanilin šećera
Priprema:
Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg. U dublju šerpu ulijte mleko i dodajte ekstrakt vanilije i pustite da prokuha. Kad mlijeko prokuha smanjiti temperaturu pa žlicom vaditi umućene bjelanjke i pažljivo ih spuštati u vruće mlijeko.
Šnenokle kuhajte 1,5 min sa svake strane, zatim ih izvadite iz mlijeka i posložite u zdjelu.
Za kremu:
Umutiti žumanjke i šećer pa u smjesu dodati gustin ili brašno i 2 žlice mlijeka u kojem su se kuhale šnicle i sve dobro izmiješati. Mlijeko u kojem su se kuhale šnokle ponovno zakuhajte, pa smanjite temperaturu. Polako uz stalno miješanje dodavati smjesu sa žumanjcima i sve zajedno kuhati dok se ne zgusne.
Kad se smjesa zgusne maknite je sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi. Kad se preljev ohladi, preliti njime šnicle. Tortu držite u hladnjaku.
2. Riža na mlijeku (sutlijaš)
Sastojci:
- 100 grama riže
- 750 ml mlijeka
- 4-5 kašika šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Rižu kuhajte u vodi oko tri minute pa je ocijedite. U mlijeko sipati sol i staviti na vatru da prokuha. Dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri dok riža ne upije mlijeko, nemojte miješati.
Skuhanoj riži dodajte šećer i pažljivo promiješajte da zrna ostanu cijela.
3. Koh (mokri kolač od griza)
Sastojci:
- 5 jaja
- 13 žlica šećera
- 10 žlica griza
- 1 litra mlijeka
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Bjelanjcima dodati 10 kašika šećera, pa još malo umutiti. Zatim dodajte žumanjak i griz polako miješajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne se odvajati od ruba posude.
Dok se koh peče zakuhati mlijeko sa 3 žlice šećera i vanilin šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, upotrijebite litru i pol mlijeka i dodajte još 3 žlice šećera.
Pečeni koh preliti toplim mlijekom (nemojte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i upije svo mlijeko.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice