Poznati talijanski specijalitet lazanje mnogima je jedno od omiljenih jela, a u originalu se priprema od kora tijesta, mljevenog mesa ili povrća i bešamel umaka i zapeče se u pećnici. Postoje i jednostavnije i brže verzije ovog jela, a što je najbolje, možete ga pripremiti od jeftinih sastojaka.

Isprobajte neobičan recept za jeftiniju verziju ovog talijanskog specijaliteta bez paljenja pećnice. U tavi pripremite lazanje s kruhom, gotovom tjesteninom, povrćem, sirom i s dva umaka - crvenim i bijelim.

Recept za lazanje s kruhom i povrćem

Sastojci:

8 kriški kruha
100 g tvrdog sira
maslac

Za umak od rajčice:

3 rajčice
1 luk
2 češnja češnjaka
1 žličica origana
1/2 žličice crvene paprike
1 žličica šećera
1/2 žličice mljevene paprike

Recept za bešamel umak
Shutterstock 

Za bijeli umak:

1 žlica ulja
1 žličica maslaca
1 režanj češnjaka
3 šalice mlijeka
1/2 šalice tjestenine
1/2 žličice papra
1/2 žličice origana
100 g tvrdog sira

Za povrće:

1 žlica ulja
1 žličica maslaca
1 režanj češnjaka
1/2 luka
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike
1/2 šalice kukuruza
100 g brokule
1 manja rajčica
1 žličica origana
1 žličica mljevene paprike

Detaljan postupa pripreme pogledajte u videu:

Priprema:

Rajčice narežite i stavite u kipuću vodu pa ih kratko blanširajte. Zatim skinite kožicu i izmiksajte u blenderu. Na tavi popržite sitno nasjeckani luk i češnjak pa prelijte umakom od rajčice. Kad provrije dodajte origano, crvenu papriku, šećer, mljevenu papriku i sol, pa promiješajte. Kad se umak malo zgusne gotov je.

U drugoj tavi rastopite maslac s uljem pa dodajte nasjeckani češnjak. Nakon nekoliko sekundi ulijte mlijeko i tjesteninu i promiješajte. Nakon nekoliko minuta posolite i popaprite pa pospite origanom. Promiješajte i kuhajte dok se malo ne zgusne uz povremeno miješanje. Zatim dodajte ribani sir. Odvojite 50 ml umaka (bez tjestenine) u posudu, trebat će vam kasnije.

U trećoj tavi rastopite maslac sa uljem pa dodajte sitno sjeckani češnjak i luk. Kad malo omekša dodajte narezanu papriku, kukuruz, brokulu koju ste prethodno blanširali. Zatim dodajte sitno sjeckanu rajčicu, posolite, popaprite, pospite origanom i mljevenom paprikom. Promiješajte i ostavite da se još kratko kuha.

Kruhu odrežite koricu, pa ga malo razvaljajte. Tepsiju premažite uljem ili otopljenim maslacem, pa dno premažite umakom od rajčice. Odozgo premažite bijelim umakom, pa posložite četiri kriške kruha. Opet premažite umakom od rajčica, pa bijelim umakom, pa povrćem, pospite naribanim sirom, pa prelijte umakom koji ste ostavili sa strane. Posložite još četiri šnite kruha, pa premažite umakom od rajčica, pa bijelim umakom, pa pospite ribanim sirom. Posudu pospite komadićima maslaca pa posložite povrće i prelijte umakom od rajčice. Poklopite i pecite.