Zeleno lisnato povrće je najzdravija vrsta povrća, bogato je vitamnima, a uključuje kupus, kelj, cvjetaču, blitvu, špinat... Nekada su se redovito pripremala variva od tog povrća, a zimi je varivo od kelja ili cvjetače bilo na jelovniku svaki tjedan. Pripremite ovo toplo jelo na žlicu koje može biti samostalno jelo bez mesa ili prilog uz meso, a kobasicu mu možete dodati već kod kuhanja.

Recept za varivo od kelja i krumpira

Sastojci:

1 glavica kelja srednje veličine
2 velika krumpira
2 veća češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 ravna žlica mljevene paprike
1 žličica soli
1/2 žličice papra
200-250 ml vode u kojoj se kuhao krumpir

Priprema:

Skinite listove kelja dok sredina ne bude čvrsta i kompaktna. Operite ih pod tekućom vodom. Listovima odstraniti srednju žilu korijena, pa listove i jezgru narezati na tanke rezance.

U veću šerpu ulijte vodu, posolite je, pa kad prokuha dodajte nasjeckani kelj. Kuhajte desetak minuta. Prebacite kelj u cjedilo i ostavite da se dobro ocijedi. Kelj ima svojstvo, poput špinata i kupusa, da se kuhanjem drastično smanjuje. Zato mu se dodaje krumpir koji će povećati volumen jela i upotpuniti okus. Ogulite, operite, nasjeckajte i skuhajte 2 krumpira u slanoj vodi. Krumpir ocijediti, ali vodu u kojoj se kuhao sačuvati. Krompir zgnječiti žlicom za pire dok je vruć. Na laganoj vatri zagrijte nasjeckani češnjak na ulju dok ne zamiriše. Dodati kelj i pire krumpir pa začiniti paprom i mljevenom paprikom.

Ulijte oko 250 ml sacuvane vode u kojoj se kuhao krompir pa pirjajte jos desetak minuta uz stalno mjesanje da jelo ne zagori jer ce se krompir zalijepiti za dno posude. Provjeriti da li je gulaš dovoljno slan, s obzirom da smo sipali slanu vodu, pa po potrebi dosoliti. Poslužite kao samostalno jelo