Hladni dani prizivaju tople i guste juhe s hranjivim namirnicama punih vitamina. Gusta juha od krumpira, ječma i leće zasitna je poput variva pa je možete jesti i kao samostalni obrok. 

Sastojci:

2 krumpira

1/3 šalice ječma

1/2 šalice leće

1 luk

1 mrkva

1 stabljika celera

3 češnja češnjaka

1 žlica maslinovog ulja

1,5 l povrtnog temeljca (ili voda u koju ste dodali dvije kocke za juhu)

1 žličica mljevenog kumina

pola žličice mljevene crvene paprike

pola žličice mljevene kurkume

sol, papar

Priprema:

Povrće očistite i narežite. Zagrijte ulje i pirjajte luk, mrkvu i celer. Kad omekšaju, dodajte nasjeckan češnjak i pirjajte još minutu. 

U drugom loncu zagrijte temeljac i dok zavri prelijte njim povrće kojem ste dodali začine, krumpir, ječam i leću i sve promiješajte. Ponovno pustite da prokuha i kuhajte još pola sata. Posolite i popaprite po želji.