Biftek Wellington (Beef Wellington) klasično je britansko jelo koje se sastoji od junećeg odreska pečenog u lisnatom tijestu. Ovo gurmanski specijalitet stvoren je u znak proslave prvog vojvode od Wellingtona, Arthura Wellesleya, i njegove pobjede u bitci kod Waterlooa 18. lipnja 1815. godine. Vojvoda je svoju titulu dobio nakon što je godinu dana prije porazio Napoleona Bonapartea, a nedugo nakon što je postao premijer.
Slavni kuhar Gordon Ramsay proslavio se svojim receptom za ovo jelo koje je popularizirao. Također je jedno od najzahtjevnijih mesnih jela za pripremu, pa se mnogi ne usude u ovakvu avanturu. Donosimo vam prilično jednostavan recept uz koji ćete savladati pripremu ovog specijaliteta.
Sastojci:
500 g bifteka
500 g gljiva
1 luk
1 žumanjak
100 g pršuta
maslac
sol, papar, prstohvat kurkume
pakiranje lisnatog tijesta
Priprema:
Junetinu začinite i ispecite u tavi na vrućem maslacu da se napravi korica sa svake strane. Na luku popržite gljive.
Razvucite lisnato tijesto i preko njega stavite popržene gljive i luk te narezani pršut i juentinu. Sve zarolajte u roladu i tijesto premažite s jajem.
Pecite oko 20 minuta na 190 stupnjeva.
Izvor: Stil Kurir
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice