Gulaš je pravo zimsko jelo na žlicu, a može se pripremati s bilo kojom vrstom mesom. Dodajte mu krumpir i mrkvu i ovo bogato gurmansko varivo savršen je obrok za više dana, a još je bolji ako se pripremi dan ranije. Predlažemo vam goveđi gulaš s mrkvom i krumpirom i umakom od vina na francuski način.
Sastojci
- 1,5 kg govedine bez kostiju
- 2 žličice soli
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 srednja luka
- 7 češnja češnjaka, oljuštenih i zgnječenih
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1½ žlice umaka od rajčice
- ¼ šalice brašna
- 2 šalice suhog crnog vina
- 2 šalice goveđeg temeljca
- 2 šalice vode
- 1 lovor
- ½ žličice osušene majčine dušice
- 1½ žličice šećera
- 4 mrkve
- 500 g kuhanih krompira
- svježe sjeckani peršin
Recept za goveđi gulaš
Osušite meso
Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva, a rešetku postavite u donji srednji položaj. Osušite govedinu i začinite solju i paprom.
Popržite meso
U velikom loncu zagrijte žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Pržite meso u 3 serije, okrećući hvataljkama, oko 5 minuta po seriji; dodajte još jednu žlicu ulja za svaku seriju. Da biste pravilno ispekli meso, nemojte pretrpati tavu i pustite da meso dobije lijepu smeđu koricu prije okretanja hvataljkama. Prebacite meso na tanjur i ostavite ga sa strane.
Pirjajte luk i češnjak
Dodajte luk, češnjak i balsamico; pirjajte miješajući drvenom kuhačom i stružući smeđe komadiće s dna tave, oko 5 minuta. Dodajte pire od rajčice i kuhajte još minutu.
Kuhajte
Vratite meso i njegove sokove u tavu i pospite brašnom. Miješajte drvenom kuhačom dok se brašno ne otopi, 1 do 2 minute. Dodajte vino, goveđi temeljac, vodu, lovorov list, majčinu dušicu i šećer. Promiješajte drvenom kuhačom da se smeđi komadići oslobode s dna posude i pustite da zavrije.
Stavite u pećnicu
Lonac pokrijte poklopcem, stavite u zagrijanu pećnicu i pirjajte 2 sata. Izvadite posudu iz pećnice i dodajte mrkvu i krumpir. Poklopite i vratite u pećnicu na još sat vremena ili dok povrće ne bude kuhano, varivo se zgusne, a meso omekša. Uklonite lovorov list i bacite ga, zatim probajte i po potrebi začinite.
Posluživanje
Poslužite varivo toplo ili ostavite na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku preko noći ili dok ne bude spremno za posluživanje. Ovo varivo ima bolji okus ako se napravi barem 1 dan unaprijed. Zagrijte poklopljeno na srednjoj vatri. Po želji ukrasite svježim peršinom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice