Gulaš je pravo zimsko jelo na žlicu, a može se pripremati s bilo kojom vrstom mesom. Dodajte mu krumpir i mrkvu i ovo bogato gurmansko varivo savršen je obrok za više dana, a još je bolji ako se pripremi dan ranije. Predlažemo vam goveđi gulaš s mrkvom i krumpirom i umakom od vina na francuski način.

Sastojci

  • 1,5 kg govedine bez kostiju
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 srednja luka
  • 7 češnja češnjaka, oljuštenih i zgnječenih
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1½ žlice umaka od rajčice
  • ¼ šalice brašna
  • 2 šalice suhog crnog vina
  • 2 šalice goveđeg temeljca
  • 2 šalice vode
  • 1 lovor
  • ½ žličice osušene majčine dušice
  • 1½ žličice šećera
  • 4 mrkve
  • 500 g kuhanih krompira
  • svježe sjeckani peršin

Recept za goveđi gulaš

9:35
Korak 1

Osušite meso

Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva, a rešetku postavite u donji srednji položaj. Osušite govedinu i začinite solju i paprom. 

9:40
Korak 2

Popržite meso

U velikom loncu zagrijte žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Pržite meso u 3 serije, okrećući hvataljkama, oko 5 minuta po seriji; dodajte još jednu žlicu ulja za svaku seriju. Da biste pravilno ispekli meso, nemojte pretrpati tavu i pustite da meso dobije lijepu smeđu koricu prije okretanja hvataljkama. Prebacite meso na tanjur i ostavite ga sa strane.

9:41
Korak 3

Pirjajte luk i češnjak

Dodajte luk, češnjak i balsamico; pirjajte miješajući drvenom kuhačom i stružući smeđe komadiće s dna tave, oko 5 minuta. Dodajte pire od rajčice i kuhajte još minutu.  

9:41
Korak 4

Kuhajte

Vratite meso i njegove sokove u tavu i pospite brašnom. Miješajte drvenom kuhačom dok se brašno ne otopi, 1 do 2 minute. Dodajte vino, goveđi temeljac, vodu, lovorov list, majčinu dušicu i šećer. Promiješajte drvenom kuhačom da se smeđi komadići oslobode s dna posude i pustite da zavrije.

mađarski gulaš
Screenshot/YouTube/RecipeTin Eats 

9:42
Korak 5

Stavite u pećnicu

Lonac pokrijte poklopcem, stavite u zagrijanu pećnicu i pirjajte 2 sata. Izvadite posudu iz pećnice i dodajte mrkvu i krumpir. Poklopite i vratite u pećnicu na još sat vremena ili dok povrće ne bude kuhano, varivo se zgusne, a meso omekša. Uklonite lovorov list i bacite ga, zatim probajte i po potrebi začinite.

9:45
Korak 6

Posluživanje

Poslužite varivo toplo ili ostavite na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku preko noći ili dok ne bude spremno za posluživanje. Ovo varivo ima bolji okus ako se napravi barem 1 dan unaprijed. Zagrijte poklopljeno na srednjoj vatri. Po želji ukrasite svježim peršinom.