Grah je zdrava mahunarka bogata proteinima i dobra je zamjena za meso, ali se rado jede i uz meso ili kobasice u varivu. Aromatičnija verzija jela s grahom je zapečen grah jer u njemu možete kombinirati začine i karamelizirani luk, poriluk i češnjak. Prenosimo vam tradicionalni recept za zapečeni grah koji možete jesti kao prilog ili samostalno jelo, topao ili hladan, s portala StvarUkusa.

Sastojci

250 g graha tetovca
350 g luka
150 g poriluka
1 češanj češnjaka
1/2 glavice ljubičastog luka
1 žličica ljute mljevene paprike
1/2 žličice slatke mljevene paprike
sol i svježe mljeveni crni papar
150 ml maslinovog ulja
2-3 lista lovora

Recept

10:17
Korak 1

Pripremite grah

Operite grah, prelijte ga vodom i ostavite da nabubri preko noći. Sutradan odlijte vodu i nalijte novu, da se grah kuha desetak minuta, pa i tu vodu odlijte. Nakon što prokuha dodajte luk i pirjajte dok grah ne omekša.

10:21
Korak 2

Karamelizirajte luk

Luk i poriluk narežite na kolutove, popržite na pola količine zagrijanog ulja u tavi dok ne karameliziraju, zatim dodajte nasjeckani češnjak dok ne zamiriši. Maknite s vatre i dodajte začine.

10:22
Korak 3

Zapecite u pećnici

U zdjelu ulijte malo ulja, trećinu kuhanog graha posolite i popaprite te nakon stavljanja u zdjelu polijte uljem. Preko graha rasporedite polovicu luka pa ponovite postupak s ostatkom graha, lukom i začinima. Završite grahom. Sve prelijte zaimačom vode u kojoj se kuhao grah, začinite po želji i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 35-40 minuta dok ne porumeni i ne dobije se korica.