Varivo od graha jedno je od najpopularnijih i najukusnijih jela na žlicu, ali grah se može pripremati i na mnoge druge načine. Pripremite zapečeni grah, a s ovim začinima i karameliziranim lukom imat će posebnu aromu. Ovaj recept vrlo je jednostavan jer se koristi grah iz konzerve, što znači da ćete brzo imati odličan, zasitan i ukusan obrok. Zapečeni grah možete obogatiti i slaninom ili kobasicama, ali je dovoljno ukusan i bez mesa.
Recept za zapečeni grah
Sastojci:
- 2 konzerve graha
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 limenke pelata
- 2 žlice pirea od rajčice
- 3 žlice vinskog octa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 1 žličica mljevene ljute paprike
- pola žličice papra
- pola žličice suhe majčine dušice
- sol, ulje
Priprema:
U tavi zagrijte malo ulja pa dodajte sitno nasjeckani luk i posolite, a kada omekša dodajte nasjeckani češnjak i šećer. Dobro izmiješajte, pa ulijte ocat. Kuhajte dok ne ispari pa začinite slatkom i ljutom paprikom, timijanom i paprom. Dodajte pire od rajčice i pelate i sve dobro promiješajte. Zatim u lonac dodajte ocijeđen grah i promiješajte. Pecite oko 5 minuta, zatim prebacite u pećnicu i pecite na 180°C oko 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice