Talijanski klasik lazanje omiljen je u cijelom svijetu, a ova verzija s tortiljom, kobasicom i grahom preliven umakom od sira pravi je gurmanski specijalitet. Budući da se koristi grah i rajčica pelati iz konzerve, obrok je gotov za pola sata.
Sastojci
2 velike tortilje
100 g tvrdog sira
1 luk
1 mrkva
100 g chorizo kobasice (može i neka druga kobasica)
2 češnja češnjaka
1 crvena ili žuta paprika
1 manja tikvica
1 žličica kumina
1 žličica mljevenog korijandera
1/2 žličice mljevene paprike
800 g rajčica pelati iz konzerve
400 g graha iz konzerve
Za umak od sira:
50 g cheddar sira
4 žlice vrhnja za kuhanje
3 žlice kiselog vrhnja
Recept
Popržite luk i kobasicu
Na malo zagrijanog ulja popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu pa kad povrće omekša dodati nasjeckanu kobasicu. Pržite još par minuta pa dodati nasjeckani češnjak, papar i tikvice. Sve dobro promiješajte i pirjajte nekoliko minuta.
Pirjajte
Dodajte kumin, mljeveni korijander, cimet i mljevenu papriku pa promiješajte. Nakon minutu dodajte oguljeni, propasirani grah pa posolite i popaprite. Zakuhajte i kuhajte još 10 minuta.
Složite slojeve
U tepsiju stavite naribani sir, vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje. Posolite i popaprite pa promiješajte i kuhajte dok se sastojci ne sjedine. Smjesa treba biti gusta kao pašteta. U tepsiju ulijte pola količine nadjeva s kobasicom, pa na to stavite tortilju. Zatim stavite nadjev od sira te preostali nadjev od kobasica. Na vrh stavite drugu tortilju i premažite preostalim umakom od sira.
Zapecite
Ostavite na štednjaku jos 5-10 minuta pa pospite naribanim sirom i ostavite na štednjaku dok se ne rastopi. Ili lazanje stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta.
Detaljnu pripremu pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice