Ideja za ukusan i zasitan ručak nikad dovoljno, a a ako ste u potrazi za prilogom jelu kakav još niste pripremali, odaberite špecle. To je tradicionalno njemačko jelo popularno i u našim krajevima, a najčešće je zamjena za tjesteninu. Poslužuju se kao prilog mesu s umakom, mogu se zapeći u složencima, a postoji i slatka varijanta s ovim tijestom, s makom, orasima ili čokoladom. Priprema je jednostavna, a sastojci jeftini. Stoga ih preporučujemo u kombinaciji s piletinom u umaku od gljiva. Saznajtekako pripremiti umak od gljiva kao iz restorana.
Sastojci
- 400 g špecli
- 400 g pileći file
- 200 g šampinjona
- 3-4 paprike
- mladi luk
- ulje, sol, papar
Bešamel umak:
- 30 g maslaca
- 1,5 žlica brašna
- 250 ml mlijeko
- 300 ml vrhnje za kuhanje
- sol, papar, češnjak
Za špecle:
- 3 jaja
- 3-5 žlica oštrog brašna
- prstohvat soli
Recept za špecle s mesom u umaku od gljiva
Popržite
U tavi propirjajte šampinjone, zatim dodajte mladi luk, paprike i pileći file. Začinite paprom i solju i popržite meso.
Napravite smjesu
Umutite jaja i postepeno ih dodajte jer smjesa ne smije biti pregusta. Tijesto treba biti gušće nego za palačinke, a rjeđe od onog za noklice za juhu.
Kuhajte
Na lonac s kipućom vodom stavite ribež i žlicom ulijevajte smjesu, a zatim ribež lagano povlačite da se naprave špecle i da odmah padnu u vodu. Ako imate okrugli ribež stavite preko posude i na isti način poslažite i naribajte tijesto.
Procijedite
Kuhane špecle će isplivati na površinu, pa ih procijedite, prelijte uljem, promiješajte i poklopite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto.
Pripremite bešamel
Otopite maslac pa dodajte češnjak i brašno. Kad se sve lijepo zapržilo dodajte mlijeko, a zatim vrhnje za kuhanje i začine.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice