Ideja za ukusan i zasitan ručak nikad dovoljno, a a ako ste u potrazi za prilogom jelu kakav još niste pripremali, odaberite špecle. To je tradicionalno njemačko jelo popularno i u našim krajevima, a najčešće je zamjena za tjesteninu. Poslužuju se kao prilog mesu s umakom, mogu se zapeći u složencima, a postoji i slatka varijanta s ovim tijestom, s makom, orasima ili čokoladom. Priprema je jednostavna, a sastojci jeftini. Stoga ih preporučujemo u kombinaciji s piletinom u umaku od gljiva. Saznajtekako pripremiti umak od gljiva kao iz restorana.

Sastojci

  • 400 g špecli
  • 400 g pileći file
  • 200 g šampinjona
  • 3-4 paprike
  • mladi luk
  • ulje, sol, papar

Bešamel umak:

  • 30 g maslaca
  • 1,5 žlica brašna
  • 250 ml mlijeko
  • 300 ml vrhnje za kuhanje
  • sol, papar, češnjak

Za špecle:

  • 3 jaja
  • 3-5 žlica oštrog brašna
  • prstohvat soli

Recept za špecle s mesom u umaku od gljiva

9:21
Korak 1

Popržite

U tavi propirjajte šampinjone, zatim dodajte mladi luk, paprike i pileći file. Začinite paprom i solju i popržite meso.

Recept dana - domaće špecle s piletinom u umaku od gljiva
Shutterstock 

9:27
Korak 2

Napravite smjesu

Umutite jaja i postepeno ih dodajte jer smjesa ne smije biti pregusta. Tijesto treba biti gušće nego za palačinke, a rjeđe od onog za noklice za juhu.

9:28
Korak 3

Kuhajte

Na lonac s kipućom vodom stavite ribež i žlicom ulijevajte smjesu, a zatim ribež lagano povlačite da se naprave špecle i da odmah padnu u vodu. Ako imate okrugli ribež stavite preko posude i na isti način poslažite i naribajte tijesto.

9:29
Korak 4

Procijedite

Kuhane špecle će isplivati ​​na površinu, pa ih procijedite, prelijte uljem, promiješajte i poklopite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto.

Recept dana - domaće špecle s piletinom u umaku od gljiva
Shutterstock 

9:29
Korak 5

Pripremite bešamel

Otopite maslac pa dodajte češnjak i brašno. Kad se sve lijepo zapržilo dodajte mlijeko, a zatim vrhnje za kuhanje i začine.