Njoki u sočnom umaku od šparogai hrskavom slaninom naš je današnji recept dana. Ovo jelo je jednostavno, a za pripremu vam ne treba puno sastojaka. 

Sastojci:

  • 100 g slanine
  • 200 g šparoga
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • 1 ljutika / luk
  • 2 žličice timijana
  • 400 g svježi njoki
  • 180 g vrhnja
  • 200 ml temeljca
  • 120 g parmezana

Priprema

U velikoj tavi pecite slaninu narezanu na trakice, dok ne postane hrskava. Stavite na strane i natrgajte ju na komadiće. Izlijte višak masnoće u malu zdjelu, vratite tavu na vatru i dodajte šparoge, začinite ih. Kuhajte, povremeno miješajući dok ne omekšaju. Ulijte ulje u tavu, dinstajte ljutiku i majčinu dušicu, povremeno miješajući, dok ne zamiriši. Dodajte njoke, vrhnje, temeljac i soli. Pustite da zavrije, poklopite posudu i kuhajte 4 minute. Otklopite i nastavite kuhati, često miješajući, dok se umak ne zgusne do željene gustoće. 

Maknite tavu s vatre i umiješajte šaperoge i parmezan. Na vrh pospite slanine i majčine dušice.