Zapečena tjestenina s mljevenim mesom još je ukusnija nego kuhana s dinstanim mesom u umaku od rajčica. Dodajte joj umak od vrhnja i pesto od bosiljka te sir i dobit ćete bogat i zasitan obrok.
Sastojci:
- 450 g špageta
- 450 g mljevenog mesa
- 1 žlica ulja
- 1 srednja glavica luka, nasjeckana
- 1,4 litre umaka od rajčice
- 170 g kiselog vrhnja
- 56 g pesta od bosiljka
- 113 g ribanog tvrdog sira
- sol i papar, po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 177°C. Posudu za pečenje namažite maslacem. U veliki lonac stavite vodu, posolite je i pustite da prokuha. Dodajte tjesteninu i kuhajte 1 do 2 minute manje nego što je navedeno na pakiranju. Ocijedite špagete. U međuvremenu napravite umak. U dubljoj tavi zagrijte ulje. Dodajte luk i pržite dok ne postane proziran, oko 5 minuta.
Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni, oko 10 minuta. Dok se meso prži, drvenom kuhačom ga izlomite u tavi na sitne komadiće. Začinite s 1/4 žličice soli i prstohvatom papra. Ocijedite od mesa višak masnoće. Ulijte umak od rajčice i kuhajte dok se ne zagrije. Maknite posudu s vatre i dodajte skuhanu i ocijeđenu tjesteninu. Dobro izmiješajte i dodajte sol i papar.
U maloj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i pesto od bosiljka dok se dobro ne sjedine. Žlicom stavljajte polovicu špageta i meso u posudu za pečenje. Smjesu vrhnja i pesta premažite preko tjestenine i pospite polovicom sira. Pospite preostalom tjesteninom, sve lagano utisnite u posudu za pečenje, pa pospite preostalim sirom.
Pecite dok se sir ne rastopi, oko 30 minuta. Ostavite da odstoji 10 minuta prije serviranja.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice