Ova salata poslužit će kao gablec, ali i odlična komponenta na bogatom nedjeljnom stolu. Uz brokulu, trebat ćete malo cheddara, slanine i bučine sjemenke te nekoliko pristupačnih sastojaka za pripremu dresinga. Po želji dodajte i sušene brusnice i grubo nasjeckane bademe.

Salata s brokulom

Sastojci:
100 g majoneze
60 g kiselog vrhnja
2 žlice jabučnog octa
1 žlica meda
prstohvat soli
900 g brokule
7 šnita slanine
200 g naribanog cheddara
120 g bučinih sjemenki
1 manja glavica ljubičastog luka

Priprema:
Na suhu i hladnu tavu poslažite slaninu, stavite na srednje jaku vatru i pržite dok ne postane zlatna i hrskava. Na drugoj tavi, na srednje jakoj vatri, kratko, pržite bučine sjemenke. U posudu stavite majonezu, kiselo vrhnje, jabučni ocat, med i prstohvat soli. Miješajte dok se sastojci u potpunosti ne sjedine i stavite sa strane. Operite brokulu, odrežite cvjetiće da stabljike, razlomite ih na još manje cvjetiće i prebacite u veću posudu za serviranje. Luk očistite i narežite na tanke polumjesece. Dodajte naribani sir i narezani luk u zdjelu s brokulom. Ubacite tostirane sjemenke bundeve i narezanu pečenu slaninu. Prelijte dresingom, promiješajte i poslužite. Dobar tek!