Ako pastrnjak izbjegavate jer niste sigurni kako biste ga trebali pripremiti, na pravom ste mjestu. Može se jesti sirov, kuhati i peći, odličan je u rižotu, kao dodatak pire krumpiru, ali i u juhama.

Koristite začine poput timijana i kadulje, češnjaka, muškatnog oraščića i čili papričica koji se odlično slažu s pastrnjakom. Poigrajte se sa začinima i prilagodite krem juhu od pastrnjaka svom ukusu.

Pikantna juha od zapečenog pastrnjaka

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 1 žličica kumina
  • ½ žličice kurkume
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 700 g pastrnjaka
  • 1 rajčica
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol, papar
  • 1 žlica limunovog soka

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. U posudi pomiješajte maslinovo ulje, sjemenke korijandera, kumin i kurkumu.
  3. Luk očistite i narežite na veće komade, pastrnjak narežite na manje kockice, a rajčicu na osmine.
  4. Dodajte u posudu sa začinima, ubacite dva češnja češnjaka i promiješajte. Prebacite na lim za pečenje i pecite 30 minuta.
  5. Pečeno povrće ubacite u blender, dodajte pola temeljca i blendajte do glatke teksture.
  6. Izlijte u lonac, dodajte ostatak povrtnog temeljca, začinite sa soli i paprom, stavite na laganu vatru i pričekajte do vrenja.
  7. Za dodatnu kremoznost dodajte malo vrhnja. Maknite s vatre, umiješajte limunov sok i servirajte u duboke tanjure. Dobar tek!