Osim što je odlična baza za salate, kvinoju možete aromatizirati te servirati kao prilog, napraviti burger ili od nje pripremiti kašu za doručak. Mi smo ju  ovog puta iskoristili kao glavnu namirnicu u bogatom varivu prepunom okusa. 

Ako slučajno i ostane koja porcija, zamrznite varivo i zagrijte ga kad god se zaželite jela na žlicu.

Varivo od kvinoje i povrća

Sastojci:

  • 1 žlica ulja
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 mrkve
  • 3 stabljike celera
  • 400 g graha iz konzerve
  • 400 g sjeckane rajčice iz konzerve
  • ½ žličice suhog bosiljka
  • ½ žličice origana
  • ½ žličice dimljene paprike
  • sol, papar
  • 180 g kvinoje
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 400 ml vode
  • 100 g smrznutog špinata

Priprema:

  1. Luk nasjeckajte na kockice, češnjak protisnite, mrkvu narežite na tanke krugove, a celer na polumjesece.
  2. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk pa pržite pet minuta. Ubacite češnjak i pržite 30-ak sekundi. Dodajte mrkvu i celer i pirjajte dok lagano ne omekšaju.
  3. Dok se povrće pirja, pomoću mrežastog cijedila hladnom vodom isperite kvinoju kao, kao i grah.
  4. U lonac dodajte kvinoju, grah, sjeckanu rajčicu te začine. Ulijte povrtni temeljac i vodu, pojačajte vatru, zaklopite i pričekajte da zakipi. Smanjite vatru i lagano krčkajte pola sata. Produžite vrijeme kuhanja ako kvinoja ne omekša.
  5. Umiješajte špinat, kuhajte još par minuta i maknite s vatre. Kušajte i začinite po potrebi.
  6. Poslužite vruće s kriškom tostiranog kruha ili tortilja čipsom.