Svaka sezona nudi raznolike namirnice kojima oblikujemo jelovnike, jer prehrana temeljena na sezonskoj i lokalno uzgojenoj hrani je i najbolja prehrana. A jesen je godišnje doba koje nam poslužuje raznoliko povrće od kojeg je moguće pripremiti brojna jela. Među omiljenim plodovima jeseni ističe se bundeva. Donosimo recept za pripremu ukusnog variva od bundeve i slanutka, namirnica koje se odlično slažu okusom ali i nutritivnim svojstvima.

Varivo od bundeve i slanutka
Sastojci:
350 g bundeve (hokkaido ili muškatne)
250 g krumpira
250 g poriluka
1 luk
3 grančice origana
3 žlice maslinova ulja
300 g kuhanog slanutka
1,25 l povrtnog temeljca
sol, papar
2 žlice limunova soka
1 svežanj peršina 

Priprema:
Bundevu po potrebi ogulite, prepolovite, očistite i narežite na kockice od dva centimetra. Krumpir ogulite, operite i također narežite na kockice. Poriluk očistite i operite te ukoso narežite na krugove od oko pet milimetra. Luk ogulite i sitno nasjeckajte. Origano operite, protresite i natrgajte listiće. U velikom loncu zagrijte ulje pa pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte slanutak i juhu, zavrijte pa nastavite kuhati poklopljeno na laganoj vatri 25 do 30 minuta. Dodajte bundevu, krumpir, poriluk i origano pa kuhajte još 15 minuta. Otprilike trećinu juhe izvadite, izradite štapnim mikserom pa vratite u ostatak juhe. Zavrijte, dobro začinite limunovim sokom pa posolite i popaprite. Gotovo varivo pospite svježim peršinom.