Tradicionalna francuska juha od luka jedan je od najboljih primjera hrane za utjehu. Topla, ukusna, mirisna, prepuna aroma, krepka i snažna... baš za zimu. Francuzi ovu juhu smatraju svojim nacionalnim blagom, a njezini gastronomski korijeni sežu još u Stari Rim gdje su još prije 8000 godina pripremali krepke juhe. U Francuskoj ovo se jelo posložuje od 18. stoljeća kada je dobilo današnji oblik.
Jedan od suvremenih majstora ovog nacionalnog jela zasigurno je renomirani monegaško-francuski chef, 66-godišnji Alain Ducasse. Ova kulinarska superzvijezda, višestruko ovjenčana Michelinovim zvjezdicama, ima i nekoliko savjeta za njezinu bolju pripremu.
“Kako biste manje plakali dok režete luk, bitan je oštar nož. Također, luk je bolje razrezati na pola po duljini, kako biste imali bolju kontrolu nad njim dok ga sjeckate. Luk prvo nekoliko minuta popržite na jakoj vatri, tek nakon toga smanjite vatru. Tako ćete dobiti veću dubinu okusa. Ako počnete luk dinstati na slaboj vatri, on će se pretvoriti u bezličnu kašu”, poručuje chef Ducasse čiji recept za francusku juhu od luka donosimo u nastavku.
GRATINIRANA JUHA OD LUKA
Sastojci
700 g žutog luka, razrezanog na tanke polumjesece
4 žlice maslaca
sol
¼ šalice suhog bijelog vina
2 litre goveđeg temeljca
4 klinčića
3 lovorova lista
1 žlica grubo usitnjenog crnog papra
1 svežanj svježeg timijana
½ glavice češnjaka
6 šnita baguettea, narezanih dijagonalno
¼ šalice porta (konjak može biti dobra zamjena)
2 žlice ribanog sira – ementalera, gruyerea ili comtea
Priprema
Popržite posoljeni luk na ulju, oko 5 minuta na jakoj vatri. Smanjite vatru i dalje pirjajte luk dok ne postane jako mekan. Umiješajte bijelo vino, deglazirajte tavu i kuhajte, uz miješanje, oko 2 minute. Umiješajte temeljac i ubacite smotuljak od gaze sa začinima (klinčić, lovor, timijan, crni papar). Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta uz povremeno miješanje.
Dok se juha kuha, postavite rešetku na sredinu pećnice te je zagrijte na 180 ˚C. Stavite šnite baguettea na papir za pečenje i tostirajte u pećnici oko 15 minuta, s tim da na pola pečenja okrenete kruh. Izvadite kruh iz pećnice. Juhu podijelite u šest jednakih vatrostalnih zdjelica, na vrh svake stavite po krišku baguettea. Pospite sirom. Stavite u pećnicu pod grill na
1 do 2 minute.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice