Ljeto je sezona crvenih sočnih i mirisnih rajčica, a umak od rajčice nezaobilazan je umak u pripremi mnogih jela, od tjestenine, povrća do mesa.
Domaći umak od rajčica, poznat po nazivu šalša ili salsa, ima poseban okus, osobito ako je od domaćih rajčica. No ako nemate domaće rajčice, možete ga skuhati i od kozervirane, najbolje od pelata. Toliko je ukusan da ga možete jesti i samostalno, uz krišku domaćeg kruha.
Recept za domaći umak od rajčica
Sastojci:
2 kg svježih rajčica
2 luka
4 češnja češnjaka
1 dcl maslinovog ulja
sol, papar
šećer (po potrebi, ovisno kakve su rajčice)
začini po želji (npr. peršin, bosiljak, origano, lovor, vlasac, ružmarin...)
Pripema:
Operite rajčice i uronite ih u uzavrelu vodu kako biste ih lakše ogulili. Očistite i narežite ih na sitne komadiće, a možete ih još izgnječiti rukama.
U dubljem loncu maslinovom ulju dinstajte luk dok ne omekša pa dodajte češnjak, popaprite i posolite i dinstajte još minutu miješajući. Dodajte rajčicu, a šećer po potrebi. Rajčice pirjajte oko 2 do 2,5 sata, na laganoj vatri uz povremeno miješanje, ovisno koliko gust umak želite. Peršin ili bosiljak dodajte pod kraj.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice