Tanjur ova guste i hranjive juhe spoj je najboljeg od krumpira, raštike i pikantne kobasice, a poslužuje se prije glavnog jela za ručak ili kao laganija večera.

Često se u raznim receptima može vidjeti da se, umjesto raštike, koristi blitva ili kelj, ali ukoliko ovu juhu pripremate usred zime kada je i vrijeme raštike, prošećite do tržnice, odaberite raštiku i pripremite odličan obrok. Za one koji nisu ljubitelji mesa juhu mogu poslužiti i bez kobasice koja se kuha posebno te narezana dodaje u ovo jelo. Poslužite uz kriške prepečenog kruha ili svježe pogače.

Sastojci:

1/2 do 1 kg krumpira
1 luk
2 češnja češnjaka
1/2 kg raštike
maslinovo ulje
pikantna kobasica

Priprema:

Na srednje jakoj vatri u veliku loncu zagrijte ulje te na njemu propirjajte luk i češnjak tako da postanu staklasti. Dodajte krumpir, oguljen i narezan na kockice, te ga prelijte sa 1,5 do 2 l vode ili temeljca. Kuhajte dok potpuno ne omekša. Maknite s vatre pa dio krumpira zgnječite.

Vratite na vatru te kada ponovno zakipi, ubacite sitno narezanu raštiku, posolite i popaprite te kuhajte dok raštika ne omekša, 10 do 15 minuta. Začiniti solju i svježe mljevenim paprom. Juha bi morala biti gusta. Na tavi na malo masnoće pržite kobasicu. Dodajte nekoliko kapi maslinova ulja te prženu, još toplu kobasicu narezanu na kriške ili komadiće.