Krenula je sezona krastavca, koji su osvježavajući i hrskavi. Možete ih spremati na salatu, dodati kao dodatak u sendviče ili tortilje ili ih pripremiti na juhu. Mi vam donosimo recept za starinsku juhu od krastavaca i krumpira koja će vas oduševiti svojom kremoznošću i bogatstvom svježine krastavca. 

Sastojci:

  • 500 g krumpira
  • 3-4 krastavca
  • sol, papar

Za zapršku:

  • 2 dkg masti
  • 3 dkg brašna
  • 2 češnja češnjaka
  • peršin
  • 125 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:
Posoljenu vodu stavite u lonac dok ne zakipi, ogulite krumpir i narežite ga na sitne kockice. Stavite i kipuću vodu. Krastavac ogulite i narežite te ga posolite. Pripremite zapršku tako da na ulju popržite brašno. Dodajte sitno narezan češnjak i odmah zalite vodom u kojoj se kuhao krumpir dok ne omekša, a onda ododajte i ocijeđene krastavce. Kad je sve kuhano, provjerite treba li dosoliti, popapriti i dodajte vrhnje. Čim ponovno zakipi, maknite s vatre i dodajte sitno zasjeckan peršin.