Proljetni plodovi privlače kako svježom bojom tako i okusom, a to najbolje potvrđuje mladi grašak. Mahunarka koja dospijeva u proljetnim mjesecima oduševljava slatkastim okusom te činjenicom da obiluje brojnim nutrijentima ali i visokim sadržajem proteina. Za pripremu brojnih jela potrebno je očistiti mahune s maldim zelenim plodovima (što je zabavan zadatak za mlađe članove obitelji) te odlučiti što ćete pripremiti. Rizi bizi, grašak na gusto ili s maldim povrćem čest je odabir a naša je preporuka i krem juha od mladog graška. Tanjur ukusne juhe poslužite s tostiranim kruhom ili kockicama kruha i dobar tek.

Sastojci:

1 manji luk
1 režanj češnjaka
1 žlica maslaca
1,2 kg mladog graška
1 žličica nasitno naribanog đumbira
600 ml povrtnog temeljca
125 g milerama
sol, papar
listići svježe mente ili potočarke

Priprema:
Luk i češnjak oljuštite, nasitno ih nasjeckajte i pirjajte na maslacu. Očistite grašak te ga dodajte luku zajedno s đumbirom. Zalijte temeljcem i kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta. Dodajte mileram pa sve zajedno usitnite štapnim mikserom. Juhu začinite solju i paprom te po želji ukrasite mileramom i listićima mente ili s malo svježe potočarke