Na pitanje što je ključno za dobar okus juhe i variva, odgovaramo – bogatstvo namirnica i kuhanje na laganoj vatri kako bi okus bio baš onaj o kojem sanjarimo dok počinjemo pripremati jelo. Polaganim kuhanjem juha i variva postiže se prirodna gustoća, a poslužen obrok dobiva na raskoši dodate li mu kockice prženog kruha, žlicu kiselog vrhnja, pržene sjemenke buče i suncokreta. Donosimo recept za odlično varivo kojem na posebnosti daje dodatak ovčjeg sira. 

Varivo s pšenicom i tikvicama
Sastojci:
320 g pšenice
2 tikvice
1 mrkva
1/2 glavice luka
2 češnja češnjaka
50 g naribanog ovčjeg sira, po želji
100 g maslinova ulja
čaša bijelog vina
1/2 l mesnog bujona
sol, papar u zrnu

Priprema:
Pšenicu dan prije pripreme namočite u vodi i ostavite da odstoji tijekom noći. Očistite te usitnite luk i češnjak pa ih popržite. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Dodajte te lagano pirjajte. Dodajte tikvice narezane na ploške i zalijte bijelim vinom. Kad dio vina ishlapi, ulijte temeljac, dodajte opranu pšenicu pa kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Po želji dodajte sir i svježe mljeveni papar.