Ako planirate za vikend otići na tržnicu, obavezno kupite medvjeđi luk koji je u sezoni. Popis ljekovitih svojstava duži je nego kod češnjaka, a od njega možete pripremiti niz finih sezonskih jela.

Preporučujemo da isprobate recept za krem juhu koja je prikladna i za vegane. Ako vam ne smetaju proizvodi životinjskog podrijetla, možete upotrijebiti vrhnje i mlijeko. Imajte na umu da su sastojci dostatni za četiri serviranja. Dobar tek!

Juha od medvjeđeg luka

Sastojci:

  • 300 g medvjeđeg luka
  • 2 manja luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 600 ml kokosovog mlijeka
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • sol, papar

Priprema:

  1. Luk nasjeckajte pa ga popržite na maslinovom ulju u dubokoj tavici.
  2. Kad luk omekša, dodajte kokosovo ulje i povrtni temeljac. Promiješajte i pričekajte da zavrije.
  3. Dodajte medvjeđi luk, posolite i popaprite pa kuhajte kratko na laganoj vatri dok medvjeđi luk ne uvene.
  4. Prelijte sve sastojke u blender i izmiksajte ih u kremastu juhu. Isprobajte pa po potrebi dodatno začinite.
  5. Poslužite toplo!