Slavni chef Anthony Bourdain za svog je života proputovao više od pola svijeta, a gdje god je bio, probao je hranu specifičnu za to područje. Kajgana je vjerojatno jedno od najjednostavnijih jela koja je ovaj kulinarski virtuoz pripremao, ali ne uspijeva svima pripremiti je savršeno.

Naime, pokojni chef, koji je napustio ovaj svijet 2018., nabrojio je tri namirnice koje nikad ne bi stavio u kajganu, a to su voda, mlijeko i kiselo vrhnje. 

Kako je slavni chef pripremao kajganu?

Prema njegovim savjetima, važno je paziti da je tava vruća, ali ne prevruća. Jaja se umute u posudi i začine samo solju i paprom. Jaja treba tući dok se bjelanjci i žumanjci ne sjedine, ali važno je paziti da ne pretjerate i ne pretvorite smjesu u pjenu.

U tavu dodajte obilnu količinu maslaca i zagrijte dok ne postane pjenasto.

Ulijte jaja i pustite da se stisnu i zapeku još neko vrijeme dok ne dobiju nekakav oblik. Zatim ih zgnječite vilicom u obliku osmice po tavi. Maknite posudu sa štednjaka kada kajgana postane prozračna i čvrsta.

"Mislim da vrhnje ili mlijeko ne poboljšavaju okus jaja. U ovom jelu je stvar upravo u jajetu. Kada radite kajganu, ne radite quiche", rekao je Bourdain.

Naravno, treba paziti da se jaja ne prekuhaju jer tako postanu pretvrda, a Bourdain dodaje i da na kraju jaja ne treba previše miješati vilicom jer ćemo umjesto kajgane dobiti sitni komadiće.