Stiglo je proljeće i sezona šparoga, ploda koje je odličan prilog, ali i osnova krem juhe. I dok postoje brojni recepti za pripremu slanih pita, tartova i quicheva, ovaj recept spaja blagi okus vrtnih šparoga te specifičan okus kozjeg sira.

Kombinacija šparoga i kozjeg sira odlično se slaže i u rižotu, dok je ova slana pita jelo koje se može poslužiti toplo ili hladno, kao lagani ručak ili večera ili pak ponijeti na izlet. Tijesto možete lako pripremiti sami, a odaberite zelene vrtne šparoge čiji je okus intenzivniji od onih bijelih. 

Sastojci

Za tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 125 g maslaca
  • jaje
  • žlica kiselog vrhnja
  • 2 žličice šećera
  • žličica soli

Za nadjev:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 3 jaja
  • vezica vrtnih šparoga
  • 15 dag sitno ribanog tvrdog kozjeg sira

Recept za pitu od šparoga i kozjeg sira

15:03
Korak 1

Umiješajte

Za pripremu tijesta pomiješajte brašno i omekšali maslac dok ne dobijete grudičastu smjesu. Dodajte jaje, kiselo vrhnje, šećer i sol pa umijesite tijesto.

15:09
Korak 2

Ohladite

tijesto, stavite ga na tanjur, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata.

15:09
Korak 3

Prokuhajte

Šparoge očistite i nekoliko minuta prokuhajte u posoljenoj vodi. Procijedite ih te polovicu sitnije nasjeckajte.

15:09
Korak 4

Pomiješajte

U zdjelici pomiješajte jaja, slatko vrhnje i dodajte nasjeckane šparoge.

15:09
Korak 5

Razvaljajte tijesto

Odstajalo tijesto razvaljajte i stavite u prethodno namašćeni kalup.

Neodoljiva proljetna pita sa šparogama i kozjim sirom
Shutterstock 

15:10
Korak 6

Nadjenite

Na tijesto izlijte smjesu s jajima i slatkim vrhnjem. Ostatak šparoga u komadu posložite po smjesi te pospite kozjim sirom.

15:10
Korak 7

Pecite

Pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva.