Stiglo je proljeće i sezona šparoga, ploda koje je odličan prilog, ali i osnova krem juhe. I dok postoje brojni recepti za pripremu slanih pita, tartova i quicheva, ovaj recept spaja blagi okus vrtnih šparoga te specifičan okus kozjeg sira.
Kombinacija šparoga i kozjeg sira odlično se slaže i u rižotu, dok je ova slana pita jelo koje se može poslužiti toplo ili hladno, kao lagani ručak ili večera ili pak ponijeti na izlet. Tijesto možete lako pripremiti sami, a odaberite zelene vrtne šparoge čiji je okus intenzivniji od onih bijelih.
Sastojci
Za tijesto:
- 250 g oštrog brašna
- 125 g maslaca
- jaje
- žlica kiselog vrhnja
- 2 žličice šećera
- žličica soli
Za nadjev:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 3 jaja
- vezica vrtnih šparoga
- 15 dag sitno ribanog tvrdog kozjeg sira
Recept za pitu od šparoga i kozjeg sira
Umiješajte
Za pripremu tijesta pomiješajte brašno i omekšali maslac dok ne dobijete grudičastu smjesu. Dodajte jaje, kiselo vrhnje, šećer i sol pa umijesite tijesto.
Ohladite
tijesto, stavite ga na tanjur, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata.
Prokuhajte
Šparoge očistite i nekoliko minuta prokuhajte u posoljenoj vodi. Procijedite ih te polovicu sitnije nasjeckajte.
Pomiješajte
U zdjelici pomiješajte jaja, slatko vrhnje i dodajte nasjeckane šparoge.
Razvaljajte tijesto
Odstajalo tijesto razvaljajte i stavite u prethodno namašćeni kalup.
Nadjenite
Na tijesto izlijte smjesu s jajima i slatkim vrhnjem. Ostatak šparoga u komadu posložite po smjesi te pospite kozjim sirom.
Pecite
Pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice