Tijesto od krumpira nije samo za njoke i knedle, naime, od njega možete napraviti najfinije kiflice.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 250 g kuhanog krumpira
- 250 ml mlijeka
- 160 g maslaca
- 120 g šećera
- 1 žličica soli
- 120 ml vode
- 2 jaja
- 1 vrećica suhog kvasca
Priprema:
Zagrijte mlijeko neprestano miješajući dok se ne počnu stvarati mjehurići oko stijenki lonca. Mlijeku dodajte pire krumpir, maslac, šećer i sol. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i otope. Ostavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
Kvasac pomiješajte s toplom vodom, pustite da se aktivira nekoliko minuta, zatim kvasac i razmućena jaja ulijte u smjesu krumpira i mlijeka i sve dobro promiješajte.
Dodajte pola brašna, zamijesite tijesto i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga dodajte preostalo brašno i zamijesite tijesto koje treba biti ljepljivo.
Tijesto podijelite na dva dijela, pa svaki dio razvaljajte što tanje i izrežite na jednake trokute. Od svakog trokuta napravite rolicu tako da je zarolate od šire strane prema vrhu. Složite ih na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i ostavite pola sata. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice