Arancini su hrskave okruglice zlatne boje nalikuju na naranču, što je i razlog za sam naziv ovog talijanskog klasika. Recepti za pripemu su brojni, ali osnova im je da se ovi zalogaji pripremaju od riže, često od ostataka ruiže skuhane za ručak. Riža je baza za oblikovanje kuglica koje se pune mljevenim mesom, komadićima tune, umakom od rajčica, graškom, ali i mozzarellom, gljivama, patlidžanima...

Odlične su i uz dodatak svježeg bosiljka ili peršina. Lijepa boja i hrskavost postižu se tako da oblikovane i napunjene kuglice uvaljate u krušne mrvice i pržite u dubokom ulju. Poslužite ih kao samostalan obrok ili uz ukusne umake, za ručak, večeru ili trenutke druženja oko stola.

Arancini s mozzarellom

Sastojci:

300 g kuhane riže
150 grama krušnih mrvica
2 jaja
50 g naribanog parmezana
malo svježeg peršina
sol i papar
100 g mozzarelle
ulje za prženje

Priprema:

U kuhanu rižu dodajte jaje, krušne mrvice, naribani parmezan, svježi peršin i začine te miješajte dok smjesa ne bude prožeta i ljepljiva. Oblikujte kuglice promjera četiri centimetra. Prstom napravite rupu u sredini i kuglice napunite mozzarellom. Zatvorite rupu te napunjene kuglice panirajte u razmućenom jajetu te krušnim mrvicama. Zagrijte ulje i pržite kuglice dok ne dobiju lijepu boju i hrskavu koricu. Odložite na papirnatom ručniku te poslužite uz šalšu ili drugi umak.