U vrijeme poklada na svakom koraku su krafne, od polica trgovina i pekara do naših kuhinja gdje isprobavamo domaće recepte za ove omiljene tradicionalne slastice koje neki zovu pokladnice. No osim krafni, u karnevalsko vrijeme u nekim dijelovima Hrvatske jedu se fritule i kroštule.
Tradicionalna dalmatinska slastica također se priprema od slatkog prženog tijesta, a Suzy Josipović Redžepagić, autorica najprodavanije domaće kuharice posljednjih godina "Mama zna", za portal Wall.hr podijelila je svoj recept koji u cijelosti prenosimo.
Sastojci
300 g glatkog brašna
4 žumanjka
1 cijelo jaje
2 žlica šećera
2 vanilin šećera
2 žlice kiselog vrhnja
2 žlice ruma
prstohvat soli
1 žlice vode
2 prstohvata soli
ulje za prženje
šećer u prahu - za posipanje
Recept Suzy Josipović za kroštule
Pomiješajte
Pomiješajte prosijano brašno, žumanjke, jaja, šećer, vanilin šećer, rum, malo vode i malo soli i zamijesite tijesto.
Ostavite da odstoji
Od tijesta oblikujte kuglu, omotajte ga folijom i stavite u hladnjak da odstoji barem pola sata.
Razvaljajte i oblikujte
Zatim razvaljajte tijesto na debljinu oko 2 milimetra. Kroštule možete oblikovati na nekoliko načina. Pomoću ravnog ili valovitog kružnog noža razrežite trake debljine oko 2 cm pa razrežite sredinu trake (kao rupicu za gumb) te jedan kraj provucite kroz sredinu ili trake samo lagano vežite u čvor.
Pržite
Zagrijte ulje i pržite ih kratko u vrućem ulju dok ne poprime zlatno-žutu boju.
Pospite šećerom
Još tople pospite štaub šećerom i poslužite.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice