Što su krafne u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kroštule u Dalmaciji, to su poderane gaće u Slavoniji. Radi se o jednostavnom i jeftinom specijalitetu sličnom langošima, tijesto se prži u ulju, a može se jesti slatko ili slano uz češnjak i jogurt. Slične deserte pripremali su i u drugim dijelovima naše zemlje, a postoji više naziva. Primjerice u tijesto za fanjke stavljaju se žumanjci, kiselo vrhnje te rum, a u poderane gaće možete staviti i malo rakije šljivovice.
Tijesto za poderane gaće može pripremiti s mlijekom ili vodom, a za najjednostavniji recept treba vam svega nekoliko sastojka.
Sastojci
brašno
kvasac
sol
šećer
ulje
voda
Recept za poderane gaće
Aktivirajte kvasac
Izmrvite svježi kvasac ili dodajte suhi te ga pomiješajte s malo mlake vode i šećera i ostavite da se aktivira.
Izmiksajte
S brašnom pomiješajte kvasac, sol i izmiksajte tijesto.
Oblikujte
Dignuto tijesto narežite na nekoliko komada te od svakog oblikujte tanki nepravilan oblik, po sredini zarežite nožem, prekrijte i ostavite da se diže 10-ak minuta.
Pržite
Stavite svaki komad tijesta u vruće duboko ulje i pržite s obje strane dok ne pozlatne.
Ocijedite
Izvadite ih na kuhinjski papir da upije masnoću.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice