Što su krafne u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kroštule u Dalmaciji, to su poderane gaće u Slavoniji. Radi se o jednostavnom i jeftinom specijalitetu sličnom langošima, tijesto se prži u ulju, a može se jesti slatko ili slano uz češnjak i jogurt. Slične deserte pripremali su i u drugim dijelovima naše zemlje, a postoji više naziva. Primjerice u tijesto za fanjke stavljaju se žumanjci, kiselo vrhnje te rum, a u poderane gaće možete staviti i malo rakije šljivovice.

RECEPT ZA MEĐIMURSKE LANGOŠE: Popularan mirisni zalogaj brzo i jednostavno pripremite kod kuće

Tijesto za poderane gaće može pripremiti s mlijekom ili vodom, a za najjednostavniji recept treba vam svega nekoliko sastojka.  

Sastojci

brašno

kvasac

sol

šećer

ulje

voda

Recept za poderane gaće

15:55
Korak 1

Aktivirajte kvasac

Izmrvite svježi kvasac ili dodajte suhi te ga pomiješajte s malo mlake vode i šećera i ostavite da se aktivira.

16:21
Korak 2

Izmiksajte

S brašnom pomiješajte kvasac, sol i izmiksajte tijesto.

16:21
Korak 3

Oblikujte

Dignuto tijesto narežite na nekoliko komada te od svakog oblikujte tanki nepravilan oblik, po sredini zarežite nožem, prekrijte i ostavite da se diže 10-ak minuta.

16:23
Korak 4

Pržite

Stavite svaki komad tijesta u vruće duboko ulje i pržite s obje strane dok ne pozlatne.

16:24
Korak 5

Ocijedite

Izvadite ih na kuhinjski papir da upije masnoću.