Slatki kruh i kolači od dizanog tijesta tradicionalno se pripremaju u gotovo svim dijelovima Hrvatske, ali u različitim verzijama. Pletenica je specifična za kontinentalne i sjeverne dijelove naše zemlje, a predivno izgleda na blagdanskom stolu. Može se raditi kao duguljasta pletenica ili u krug, a tada se u sredinu može staviti pisanica.

Inače, u tijesto možete dodati i začine poput cimeta, anisa, vanilije, muškatnog oraščića.

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 20 g kvasca
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • limunova korica

Za premazivanje:

1 jaje

pletenica.jpeg
Shutterstock 

Priprema:

U zdjelu izmrvite kvasac i pomiješajte ga sa šećerom pa malo promiješajte. Ulijte toplo mlijeko i ponovno promiješajte. Zatim pustite da se aktivira.

Zatim dodajte jaje i otopljeni maslac te promiješajte. Ulijte prosijano brašno i sol. Zamijesite tijesto, pa ga prekrijte krpom i ostavite da se diže pola sata.

Premijesite na pobrašnjenoj površini, pa podijelite na 6 jednakih dijelova. Odvojiti 3 dijela i od svakog dijela oblikovati tanku roladu (kao zmiju). Složite tijesto jedno do drugog i spojite krajeve.

Zatim ispletite pletenicu i ponovno spojite krajeve. Napravite isto sa ostala 3 dijela. Pletenice stavljati u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pokriti krpom. Pustite da odstoji oko 15 minuta. Pletenicu premažite jajetom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.