Osim pirjanja i prženja kao bazu za brojna jela, luk možemo pripremati i samostalno, kao popularne pržene kolutiće - onion rings. Jednostavno pripremljene glavice luka, narezane na kolutiće pa uvaljane u tijesto i pržene neodoljive su kao predjelo, dodatak glavnome jelu ili kao hrskavi snack uz, primjerice, pivo, a možete ih jesti s umakom.

Riječ o kolutićima poprečno narezanih glavica luka umočenih u pripremljeno tekuće tijesto s dodacima ili bez njih ili, pak, u klasični trio za pohanje - brašno, razmućena jaja i krušne mrvice.

Tako “odjeveni” kolutići se zatim prže u dubokom vrelom ulju, a nakon termičke obrade stavljaju se na kuhinjski papir kako bi se ipak smanjila poprilična količina upijenog ulja. Poslužuju se topli, po želji još dodatno posoljeni ili nakapani s nekoliko kapi limunova soka radi lakše probavljivosti.

Donosimo osnovni recept za pripremu ovih omiljenih zalogaja, čija je korica je lagana i prozračna zbog dodatka mineralne vode.

Onion rings

Sastojci:

1 veliki luk
150 g glatkog bijelog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
prsohvat soda bikarbone
180 ml gazirane mineralne vode
sol
ulje za prženje

Priprema:

Oguljeni luk narežite na ploške od oko 1 cm pa ih razdijelite u krugove. U većoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i mineralnu vodu. Žestoko sve istucite pjenjačom dok ne nastane glatko tekuće tijesto.

Zagrijte puno ulja u dubokoj tavi. Kolutiće umačite u tijesto i pržite s obje strane dok ne dobiju zlatnožutu boju. Vadite ih šupljikavom žlicom i stavljajte na kuhinjski papir da se ocijede.

onion rings
pixabay