Cijelo ljeto uživali smo u raznim jelima s tikvicama, a sada ih možete ukiseliti i uživati u njima cijelu jesen i zimu.

Sastojci:

  • 2 kg tikvica
  • 2 glavice luka
  • 50 g soli
  • 700 ml octa za kiseljenje
  • 40 g šećera
  • 2 žličice sjemenki piskavice
  • 1 žličica kurkume

Priprema:

Tikvice operite, osušite i narežite na tanke kolutove koje po potrebi možete prepoloviti. Isto učinite i s lukom. U plastičnoj posudi pomiješajte tikvice i luk, posolite i sve podlijte hladnom vodom. Ostaviti da odstoji oko 2 sata, zatim ocijedite i operite tikvice i luk.

U velikom loncu zakuhajte ocat, šećer i kurkumu. Smjesu prelijte preko tikvica i luka i ostavite da odstoji 2 sata.

Smjesu zatim ulijte u veći lonac i stavite na vatru. Kad sadržaj prokuha, smanjite vatru i ostavite da lagano kuha još 5 minuta.

Pripremljenu smjesu (povrće i tekućinu) prebacite u staklenke za kiseljenje. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite prst mjesta, a zatim zatvorite staklenke. 

 Izvor: Stil